Kiultethetem már a paprika palantaimat a szabad földbe?
Nem, nem késő a május közepe, és Debrecen nem fagyzugos hely. De meg is lepődnék, ha egyszer valakinek igaza lehetne a 84%-ossal szemben. De olyan ember még nem született, mert ő mindenkinél mindent jobban tud, és ezt sokszor minősíthetetlen stílusban közli.
A paprika hidegtűrése pedig - ha tetszik, ha nem - ilyen, a 2-3 fok már problémás neki. Nem kell 0 vagy -1 fok.
Már megint csak a kötözködésen meg a személyeskedésen vagy, a vélemények ütköztetése helyett.
Nem írtam, hogy Debrecen fagyzug, vagy hogy nálad nem indokolt a május közepe. A fagyzugot csak mint jellemző hideg helyet írtam, de aztán még hozzá is tettem, hogy "azt tudni kell az embernek, hogy a kertje milyen helyen fekszik". Hogy nála várható-e fagy, amikor az előrejelzésekben lehetőségként megemlítik. Amikor először írtam a késést, akkor meg tettem hozzá egy :) jelet, ezzel jelezve, hogy ezt nem feltétlenül kell szó szerint érteni.
Az tény, hogy itt nem sokan válaszolgatnak, akik annyi mindenhez értenének a kerttel kapcsolatban, mint én. Álszerénység lenne tagadni. Évtizedek alatt majdnem ezer növényfajjal szereztem saját tapasztalatot. Jelenleg is termelek kisebb-nagyobb tételben eladásra (is) rengetegféle gyümölcsöt (egzótákat is), zöldséget, szobai és cserepes dísznövényeket, vágott virágot, fenyőt, oltványt, szaporítóanyagot, meg ami még eszembe se jut. :) És a rengetegféle növénynek mindig rengeteg problémája van, betegségek, kártevők, élettani gondok, és ezekre mindre megoldást kell keresni.
"Minősíthetetlen stílus": csak akkor, ha valaki kötözködik velem. Vagy esetleg, ha arra gondolsz, előfordul, hogy baromságnak nevezem a nyilvánvaló baromságot. Amikor már kétséges, hogy ez egy jószándékú ember tévedése lenne, inkább tűnik úgy, hogy a válaszoló direkt akarja sz.patni a kérdezőt. Pl. amikor őszibarackra virágzásban javasolnak rezes permetezést, vagy az alma levéltetűjét levélfodrosodásnak nevezik és gombaölőt javasolnak, vagy amikor a kaktuszt szobanövénynek nevezik. Szóval, ami már a kopasznak is hajmeresztő. Esetleg amikor azt mondják, hogy a paprika 2-3 fokban megfagy... Nem azt, hogy hosszabb távon megfázik hidegben, és leáll pár napra a fejlődése, ami tényleg fennáll, hanem hogy megfagy. Nekem már sokszor kapott 2-3 fokot a palántám, amikor hajnalban lehűlt a levegő, de aztán meleg lett napközben, és az égvilágon semmi baja nem lett a paprikáimnak, nőttek tovább.
Nem olvastam el a hosszú választ, mert már nem látom értelmét. Ma jutott eszembe a kérdés, mert elfagyott az eprem. Elvileg 0 fok volt.
Agrofórumot olvasgattam az előbb, fagykárokat taglalják. Nyilvános, meg lehet nézni.
Május 13, Kecskeméten -3 fok volt. Én onnan elég messze vagyok, de mondom, a 0 fok is vitte, amit lehetett.
Ezért nevezik a fagyosszenteket fagyosszenteknek.
Ennyit arról, hogy késő van-e már palántázni... vajon hány helyen fagyott el a sok palánta, mert elsiették? Hányan nem merik ilyenkor kiírni? Hányan kezdhetik előről? Rengeteg munka, görnyedés, térdelés a földön, szabadidő? Sebaj, a kis piacozó néniknek jó kis bevételük lesz hétvégén a palántákból, mert aki a szaktekintélyre hallgatott, az most vehet újra mindent. Ennyit a szakmaiságról és a hozzáértésről, amit már többször jeleztem. De azt be kell látni, hogy szépen fogalmaz és valóban úgy tűnik, mintha kompetens lenne a témában. Nekem már sok válasznál feltűnt, hogy nem úgy van az, de ez egy ilyen oldal, itt mindenki annak hisz, akinek akar. Egy biztos: az én palántáim nem fagytak el, mert ma délután ültettem ki őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!