Olyan mintha össze száradt volna a paradicson levele. Mitől van?
A kérdező azt írja, tápkockás, nem szabadgyökerű. Ilyen esetben még elmegy ez a méret, és jó is az ültetés. A száron a járulékos gyökerek csak később jönnek, tehát két hétig semmit nem segítenek. Szabadgyökerűre vonatkozna, hogy ekkorát nem szabad megvenni.
A fő baj a túl koraiság, úgy tűnik. Kb. most kellett volna nekifogni a palántázásnak, vagy még később, hideg vidéken. Másfél hét alatt kb. az ország 99 %-án volt fagy. Én erre tippelek, hogy megfagyott, a másfél hét ismeretében. Az nem mond ennek ellent, hogy nem mind fagyott meg, én egyszer úgy jártam egy májusi fagyban, hogy az ikertövekkel ültetett paprikák közül némelyik párosnál az egyik tövig elfagyott, a közvetlenül mellette álló meg nem károsodott egyáltalán, fejlődött tovább.
Még egy dolog: a paradicsom nem vízinövény, hidegben nem bírja, ha sárpépben áll. (Nyári hőségben jobban elviseli.) Szóval most még az se kizárt, hogy elrothadt a gyökerek egy része. A napi egy öntözés is túlzás kötött talajon, nem a napi kettő. A földnek nedvesnek kell lenni, nem sarasnak. És nedvesnek is csak a gyökerek szintjében, nem a felszínnek. Ültetés után pár nap erősebb öntözés jöhet, de aztán már óvatosabbnak kell lenni.
Szóval, 3 napnál gyakrabban ne öntözz (kivéve, ha azt látod, hogy kókad valamelyik), ezt a csupaszt meg egy hétig ne öntözd meg, mert nincs levél, ami párologtasson. Ha tényleg a fagy volt, akkor újrahajt, ha kiheveri a sokkot. Lent ott van az a kis levél, ami egészséges, az bizakodásra ad okot.
Feltéve, hogy a vakond nem nyír ki mindent. A legrohadtabb kerti kártevő. Csak az nem utálja, akinek a kertjét még nem tarolta le, ők csak a rajfilmből ismerik, hogy milyen kedves kis állatka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!