Mennyi évig csírázóképesek ezek a vetőmagok?
Csemegeuborka
Patiszon
Cukkíni
Padlizsán
Sütőtök
És van ami speciálisan kevés idegig vagy épp nagyon sokáig csírázóképes? MIre kell ügyelni?
A zacskóra írt dátumig vállal érte szavatosságot a "gyártó".
Ami nem azt jelenti, hogy utána már nem csíraképes, de csökkenhet... Azaz nem minden mag fog kikelni.
A minősítést követő 3. év végét szokták megadni a felhasználási idő végének. De ez semmit nem jelent, ha bolti magok, mert ezek lehetnek akár tizen-évesek is, nem a termelés, hanem a próbacsíráztatás idejét nyomtatják a csomagra, és innentől pörög a 3 év. Mióta megszívtam párszor a 2. évben végzett vetéssel, még a legdrágább ZKI-s maggal is, azóta általában csak az előző évben bevizsgált magot használok.
Tavaly megduplázták az árakat, de azért még mindig nem olyan drágák a magok, hogy aztán ott állj a félig üres kertben, ahol csak a fele növény kelt ki, és lekésed a szezont.
Ha te magad termelsz magot, az általában 5 évig kikel, vagy tovább is. A petrezselyemmag a szakirodalom szerint 3 évig csíraképes, én egyszer kipróbáltam, a 9. évben még rendesen kelt, a 10-ben már nem. Most 2-3 évente termelek újat.
De ha ezek a tökfélék saját termésű magok, akkor kuka, mert átporzódtak egymással.
Ahogy írták, a csomagra rá szokták írni, hogy meddig használható fel.
Viszont ez csak egy sablon-érték, általában 1, 2, vagy 3 évet szoktak ráírni. Bizonyos növények csírázóképessége tényleg drasztikusan romlik 1-2 év után. Ilyenek például a répafélék. De pl. a paradicsom akár 5-10 év múltán is még kicsítázhat.
A tökfélék valahol a kettő között helyezkednek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!