Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan metszem az asszimetriku...

Hogyan metszem az asszimetrikus facsemetét?

Figyelt kérdés
Van egy tavalyi őszibarack csemetém amelyen meghagytam négy vázágat és visszametszettem őket. Az egyik sokkal nagyobbra nőtt mint a többi. Hogyan tudom kiegyenlíteni őket? A nagyot hagyjam a kisebb oldalágakkal leterhelődni, vagy pont abbol kellene visszavágni?

2020. ápr. 19. 10:08
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Már kicsit elkéstél a metszéssel, nem? Mondjuk, azért még megoldható.

Szerintem legjobb, ha egyformára metszed az összes vázágat, erőset és gyengét, aztán majd jövőre is egyformára metszed. Az erősön hagyj olyan kiindulási pontot (ágcsonkot), ahonnan ki tud nőni egy olyan ág, amit szükség esetén meghagyhatsz az erős ág felső része helyett. Mert az biztos, hogy most az erősön nagyon erősen fognak nőni az új hajtások, és őszre megint sokkal erősebb lesz az a rész, ezért ha a felső részét lecseréled egy középről induló új vesszővel, akkor egy lépéssel közelítesz az arányossághoz. De ez több éves játék lesz.

Ha most leterheled az erőset (oldalágakkal), úgy is el tudod érni a célodat idővel, de lehet, hogy a gyökerek már nem tudják annyira adni a vizet meg a tápanyagot, hogy a gyengébb vázágaknak is jusson, így azok nagyon gyengén nőnek idén. (Soha nem lehet tudni előre, ezért én az első variáció alapján szoktam a koronát alakítani.)

2020. ápr. 20. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!