Miért nem szív a kútból a szivattyú?
Vettem egy felszíni szivattyút (LEO típusú 60l/perc), de egyszerűen nem tudom beüzemelni. A szívóágat ledugom a kútba (1 méterrel a vízszint alá és kb egy méterrel a fenék felett), majd teletöltöm a csövet is vízzel. Rácsatlakoztatom a gépre, majd egy kis nyíláson a gépet is feltöltöm vízzel (aztán lezárom a lyukat). Beindítom és kb 1-2 liter vizet kinyom, ami a szívócsőben van, majd csak búg és nem történik semmi...egyszerűen nem kapja fel a kút vizét. Próbáltam lejjebb, vagy feljebb engedni, de ugyanaz.
Kipróbáltam, hogy a szívócsövet egy vödör vízbe teszem (plussz a slagból is a vödörbe nyomatom vissza a vizet), és úgy nagyon erős vízsugarat produkál. A szívócső végén van visszacsapó szelep.
Mi lehet a gond, mit csinálok rosszul? Nem tudom, hogy a kúttal lehet-e gond, régen volt használva, de bőven van benne víz.
Igen, ezt elfelejtettem leírni.
A kút talajtól fenékig 4 méter mély, 2 méter mélyen van a víz felszíne (tehát 2 méter vízoszlop van benne). Sima fúrt kút.
Ez lehetséges, mert a kimenő ághoz kisebb méretű slagot tudtam hirtelen tenni, tehát picit lötyögött a lyukban. Szigszalaggal megtekertem a csövet, hogy jobban passzoljon, de tuti nem 100%-os.
Csak azt nem értem, hogy a vödörben levő vízzel miért működik?
Az elmenő ág már a szivattyú tetején van,gondolom.
Ha nincs is tömlő rajt,akkor nyomni kell a vizet.
Esetleg a lábszelep nem híbásodott meg ?
Igen, a tetején van, amíg nem volt tömítve akkoris fröcskölte a vizet kifelé.
A lábszelep elvileg jó, most vettem, bár külön nem néztem meg. Az lehet gond, hogy a szívóág csöve eléggé össze volt tekeredve (nem volt megtörve) és egy két "kunkor" magasabban volt, mint a szivattyú? Levegő nem volt benne, szóval gondolom ez nem nagy gond.
A kúttal nem lehet gond?
"a szívóág csöve eléggé össze volt tekeredve (nem volt megtörve)"
Szívócsőnek csak merev falú (PVC, KPE) cső jó, az viszont nem tud tekeredni, úgyhogy szerintem nem megfelelő csövet használtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!