Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi lehet a baja a házi vízműve...

Mi lehet a baja a házi vízművemnek?

Figyelt kérdés
3 éve használok egy Leo házivízművet öntözőrendszeremhez, eddig semmi gond nem volt vele, azonban a tavaszi beüzemeléskor, azt a hibát tapasztalom hogy elindul az öntöző , 4 baron, majd kb. 1 percen belűl visszaesik a nyomás 1 bar alá olyan alacsonyra, hogy az öntöző fejek visszabuknak a föld alá...(nincs elég nyomás) szívórészen megnéztem nem könnyezik sehol, nem cseped a víz. az egyik mágnesszelepnél 1-1 csepp előfordul, de nem számottevő? szivattyú adta meg magát, vagy valamit rosszul kötöttem össze? Ősszel így vettem le, akkor tökéletesen működött, most problémák merültek fel.

2020. márc. 28. 16:34
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A beállítás menete három lépésből áll.

1, meg kell bizonyosodnia a szivattyú bekapcsolási nyomásról (a vízműveken található egy nyomásmérő óra, azt kell figyelni miközben kinyit egy csapot)

2, áramtalanítani kell a szivattyút és ki kell nyitni ismét a csapot amin eltávozhat a tartályban lévő víz (a csapot ne zárja el amig nem állította be a levegőnyomást)

3, a pumpa vagy kompresszor segítségével felfújja a tartályt az indítási nyomás 0,9-szeresére (utána a csap elzárása és a szivattyú áram alá helyezésével végzett is:-)

Érdemes az ellenőrzés után a szelep szivárgás mentességét is megnézni.

Ezt a műveletet legalább hat havonta érdemes megismételni.

Két eset szokott előfordulni.

Az első az, hogy nem ellenőrzi az előtöltési nyomást.

Minden egyes ki és bekapcsolás egy ciklus amikor a gumimemrán kitágul majd összemegy. A membrán sajnos mint egy lufi diffundál, vagyis szökik a levegő a tartályból és a vízzel távozik. Így fokozatosan veszít a tartály a levegő nyomásából ami azzal jár, hogy a szivattyú egyre jobban meg tudja tölteni vagyis egyre jobban kitágítja a gumimembránt.

Mikor már nagyon kevés levegő van a tartályban azt fogja észrevenni, hogy a szivattyú egyre sűrűbben kapcsolgat ki-be. Sajnos ez a nyomáskapcsoló beégéséhez vezethet és a szivattyú motorja is hamarabb tönkre megy így.

A második eset, amikor túl van fújva a tartály.

Ebben az esetben nagyobb az előtöltési nyomás a bekapcsolási nyomásnál. Következmény, hogy minden ciklusnál mire bekapcsol a szivattyú a tartályban lévő levegő teljesen összepréseli, összegyűri a gumimembránt. Ennek a gyűrögetésnek köszönhetően a membrán anyaga jóval hamarabb elfárad ami a kilyukadásához vezet.

A házi vízmű gyakori hibái.

Leggyakoribb hiba a sűrű ki-be kapcsolgatás.

Oka pedig, hogy elfogyott a tartályból a levegő mert elszakadt a gumimembrán vagy a membránon keresztűl diffundálódott a levegő.

Nem kapcsol ki vagy be.

Az előző hibának egy következménye a nyomáskapcsoló meghibásodása. A sűrű kapcsolgatások miatt beég.

Hangossá válik, sikító hangot ad.

Oka a csapágyak megkopása, ami lehet természetes kopás miatt vagy víz jutott be a motorba és berozsdásodtak. A rozsdának köszönhetően hosszabb állás után el sem tud indulni a szivattyú motorja. A motorba való vízbejutás pedig a megkopott tengely tömítés miatt van.

2020. márc. 28. 16:38
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ürítsd le a rendszert.

Tekerd le a tartály végén azt a fekete kupakot.

Olyat látsz,mint egy autó//motor kerék szelepje...

Pumpáld,-vagy valamilyen módon nyomd fel 1,5 BAR-ra.

Ha így se jó,akkor szivattyú felújítás,tehát szimmering(kerámiabetét)csere,tengely ellenőrzése(és felrakása)a szimering alatt,valamint a járókerék esetleges cseréje).

Tapasztalat.

2020. márc. 28. 19:42
 3/4 A kérdező kommentje:
Felemeltük a nyomást 3 bar-ra a tartályban. egy indítás után ismét megmértük, már csak 2,5 bar volt a nyomás. Lekötöttem a tartályt a szivattyúról, ledugóztam, de úgysem volt képes 1 bar fölött tartani öntözés közben a nyomást, ugyanúgy visszaestek az öntözőfejek. valószínüleg a szivattyú is megadta magát, meg lehet a tartály labdája is...
2020. márc. 29. 09:28
 4/4 A kérdező kommentje:
meg lett a megoldás, sajnos szívóágon levegőt szívott, nem jöttem rá hol, de az újra-összeszerelést követően megoldódott a probléma
2020. ápr. 13. 07:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!