Kezdőoldal » Otthon » Kert » Uborka és tök mehet egymás...

Uborka és tök mehet egymás közelébe?

Figyelt kérdés

Nem lesz olyan, mint a tök és dinnye esetében, hogy átveszik a másik ízét?

Az uborka is abból a családból való tudtommal.

2020. márc. 15. 16:21
 1/5 anonim ***** válasza:

A tök és a dinnye se veszi át egymás ízét, ez urban legend. Nekem sok évig volt közvetlenül egymás mellett sárgadinnye és uborka (az azonos igények miatt), és mindkettő mindig tökéletes ízű volt.

Viszont át tudnak porzódni, tehát a fogott magot már nem szabad elültetni, mert ezek már tényleg "átveszik" egymás ízét.

A főzőtök-patisszon-cukkini sem mehet egymás mellé, ha magot akarsz szedni. De ha nem akarsz, akkor nyugodtan.

A sütőtökök egymással, ill. a takarmány- és dísztökökkel tudnak átporzódni. De ezt is csak a következő évben fogod észrevenni.

2020. márc. 17. 16:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Nem legenda, csak neked volt szerencséd. Én már nagyon sok embertől hallottam, hogy megvette a dinnyét, jól behűtötte, és rossz tökíze volt.

Az összes szakmai forrás így írja, nem hiszem, hogy komoly szakemberek, folyóiratok, szakkönyvek, agráron végzett professzorok így gondolják, hogy ez legenda.

2020. márc. 17. 16:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Görögdinnyéről beszélsz? Az meg aztán végképp nem képes átporzódni a tökkel. Tökíze persze lehet, de az nem a töktől van, hanem valami termesztéstechnológiai hiba miatt. Én már jártam jópár dinnyeföldön, de egyiken se termeltek tököt, és nagyon kétlem, hogy létezne akár egyetlen olyan ültetvény Mo-on, ahol dinnyét és tököt IS termelnek eladásra. Tehát nincs, aminek az ízét átvegye.

Hol írja egy komoly szakmai forrás, hogy átveszi? Linkelj már egyet, kíváncsi vagyok rá.

2020. márc. 17. 17:54
 4/5 A kérdező kommentje:

Valóban nincsenek egymás mellett, az említett ok miatt.

Aki nagyban termel, tudja, hogy nem szabad egymás mellé ültetni.

De a kérdésem nem a dinnyéről szólt, maradjunk az uborkánál, mivel azt fogok vetni/ültetni, illetve dísztököt és sütőtököt is tervezek.

2020. márc. 18. 20:49
 5/5 anonim ***** válasza:

"Aki nagyban termel, tudja, hogy nem szabad egymás mellé ültetni."

Nem. Hanem egyszerűen egy másik foglalkozási ág. Aki dinnyés, az jellemzően csak görög- és sárgadinnyével foglalkozik, amiket egymás mellé ültet. (Tehát ez alapból cáfolja, amit írtál, hogy a dinnyék ezért lennének tökízűek, mert átvették a tök ízét.) A "tökízű" az csak egy kifejezés, mert ahhoz hasonlít. Ahogy a borra is mondják, hogy egérízű, de ez nem attól van, hogy a hordó mellett pisil az egér, hanem egy baktériumos erjedés játszódik le. Az "egyéb" zöldségnövényekkel meg más foglalkozik. Olyan, aki uborkával is meg cukkinivel is foglalkozik, de ezek se veszik át egymás ízét.

Mint az első hsz-ban is írtam, ilyen nincs, hogy egyik növény átvenné a másik ízét. Csak olyan van, hogy ha átporzódnak, akkor a következő évben már hibridek lesznek egyes párosok után, tehát ha pl. sütőtököt is meg dísztököt is ültetsz a kertben, mondjuk, 100-200 m-en belül, akkor abból már ne szedj magot. Viszont idén semmi problémád nem lesz belőle.

De ha mindenáron rettegni akarsz az íz átvételétől, akkor rettegj, ez ellen nem tudok mit tenni. Én csak leírtam neked, hogy mi a valóság, a többi a te dolgod.

2020. márc. 19. 06:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!