Miért nem hoznak a leandereim magot?
Van két, körülbelül 8-10 éves leanderem, gyönyörűek, minden évben virágoznak. Pontos kort nem tudok, úgy kaptam őket, de az egyik fiatalabb, olyan 6-8 év körüli, a másik sokkal idősebb mert karvastagségnyi töve főága van.
Hozzák a virágokat, hajtásokat, már szaporítottam is belőlük hogy levágtam a plusz hajtásokat, de eddig magot nem hoztak, pedig nagyon szeretnék kísérletezni. (állítólag a magokból más színű virág lesz mint az anyanövény)
Valamit külön tenni kell vele hogy magja legyen? Le kell szendi, esetleg rajta hagyni a virágot? Tanácstalan vagyok...
És még valami: a fiatalabbak, egy éves tövek amik úgy 30 centisek, fognak már jövőre virágozni? :)
Előre is köszönöm a válaszokat!
A leanderek nem túl gyakran kötnek magot, de néha elöfordul.
A virágokat nem szabad leszedni, mert azok helyén nönek a magházak, ezek hosszúkás levélszinü kicsit vastagabb ágvégeknek néznek ki, nem olyan szokásos magszerüek.
Amikor megérnek, akkor felhasad és kijönnek belöle a szöszös magok - erröl is találtam képet: [link]
Ezeket ha érés után rögtön elveted, akkor elég jól csíráznak, de mire virágzóképesek lesznek, addig eltelik 6-8 év is, és annyira nem érdekesek, mert a legtöbb rózsaszin, kevesebb fehér és majdnem piros lesz, viszont mndegyik szimpla.
Egyszer régebben én is vetettem leandert, de a magoncokat késöbb elajándékoztam, mert nem lettek igazán szebbek, mint a meglévök. De ha van kedved, azért próbálkozhatsz.
A legyökereztetett hajtásokat még az idén augusztus végéig tápoldatozd (utána már ne), és ha eléggé kifejlödnek, akkor lehetséges, hogy jövöre már virágoznak, de általában kell nekik még egy év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!