Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem hoznak a leandereim...

Miért nem hoznak a leandereim magot?

Figyelt kérdés

Van két, körülbelül 8-10 éves leanderem, gyönyörűek, minden évben virágoznak. Pontos kort nem tudok, úgy kaptam őket, de az egyik fiatalabb, olyan 6-8 év körüli, a másik sokkal idősebb mert karvastagségnyi töve főága van.

Hozzák a virágokat, hajtásokat, már szaporítottam is belőlük hogy levágtam a plusz hajtásokat, de eddig magot nem hoztak, pedig nagyon szeretnék kísérletezni. (állítólag a magokból más színű virág lesz mint az anyanövény)

Valamit külön tenni kell vele hogy magja legyen? Le kell szendi, esetleg rajta hagyni a virágot? Tanácstalan vagyok...

És még valami: a fiatalabbak, egy éves tövek amik úgy 30 centisek, fognak már jövőre virágozni? :)

Előre is köszönöm a válaszokat!

2010. júl. 21. 21:34
 1/2 anonim ***** válasza:

A leanderek nem túl gyakran kötnek magot, de néha elöfordul.

A virágokat nem szabad leszedni, mert azok helyén nönek a magházak, ezek hosszúkás levélszinü kicsit vastagabb ágvégeknek néznek ki, nem olyan szokásos magszerüek.

[link]

Amikor megérnek, akkor felhasad és kijönnek belöle a szöszös magok - erröl is találtam képet: [link]

Ezeket ha érés után rögtön elveted, akkor elég jól csíráznak, de mire virágzóképesek lesznek, addig eltelik 6-8 év is, és annyira nem érdekesek, mert a legtöbb rózsaszin, kevesebb fehér és majdnem piros lesz, viszont mndegyik szimpla.

Egyszer régebben én is vetettem leandert, de a magoncokat késöbb elajándékoztam, mert nem lettek igazán szebbek, mint a meglévök. De ha van kedved, azért próbálkozhatsz.

A legyökereztetett hajtásokat még az idén augusztus végéig tápoldatozd (utána már ne), és ha eléggé kifejlödnek, akkor lehetséges, hogy jövöre már virágoznak, de általában kell nekik még egy év.

2010. júl. 21. 21:59
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2010. júl. 22. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!