Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nyáron kaptam egy pici mua....

Nyáron kaptam egy pici mua. Cserepben selyemakac hajtast. Jól elvolt/van benne, de télen, mi lesz vele?

Figyelt kérdés
Olvastam h feny,melegigenyes, ami nyaron meg is volt. Kb.10cm magas, jelenleg sargul a levele. Le fogja hullatni? Locsoljam v ne? Ilyen csepp novenyt majd jovo nyarom, ki lehet már ultetni? elore kosz
2019. dec. 4. 00:31
 1/6 anonim ***** válasza:

Lombhullató fa, már le kellett volna potyogni az összes levélnek. Nem bent tartod, igaz?

Szabadban, kicsi cserépben garantáltan ki fog fagyni, talán már ilyen -10-12 körül.

2 lehetőséged van, ha életben akarod tartani.

1. Kiülteted a végleges helyére, úgy, hogy csak a csúcsa látszódjon ki a földből. Így ha el is fagy a föld feletti része, a talaj megvédi a lentebbi részeket, és onnan kihajt majd, tavasszal kibontod a felső pár centit.

2. Átrakod egy nagyobb cserépbe, mert a több föld valamivel jobban tartja a hőt, és nehezebben szárad ki. Fal mellett vagy ablakpárkányon tartod, aztán amikor -10-nél hidegebbet mondanak, olyankor mindig beviszed egy zárt melléképületbe, ahol fagypont közelében marad a hőmérséklet. Olyan helyiség csak rövid időre megfelelő, ahol 5 foknál melegebb van, mert kihajt túl korán, és utána elpusztul.

Rendszeresen öntözöd, mert a cserepes növények gyakrabban pusztulnak el télen a kiszáradás miatt, mint a fagy miatt.

2019. dec. 4. 05:22
 2/6 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszt, jo lenne, ha ezt még elolvasnad: de bent van a szobaban, ha nincs fagy, kiteazem az ablakba. Akkor vegyem ki a pici muacserepbol.es ultessem el odakint, ahogy irtad?

én egyelore nem fakent kezeltem, csak mint pici novenyt. még nem.hullott le a levele, de kezd sargulni

2019. dec. 4. 21:16
 3/6 A kérdező kommentje:

Ujra olvastam a tanacsot. Tehat,a szobaban most nem jo helyen van!

akkor atultetem nagyobb cserepbe es kiteszem, minuszoknal beteszem huvosre. Es locsolni kell.

Erdemes vele szorakozni? Nekem nagyon tetszett a fa viraga es ahogy viselkednek a levelei. De masok azt mondtak, mem szeretik, mert sok szeméttel.jár.

2019. dec. 4. 21:26
 4/6 anonim ***** válasza:

Hát, most már ne tedd ki, mert nem szokott hozzá a kinti időjáráshoz. Kellene neki a benti meleg után legalább 2-3 hét fagymentes, 5-10 fok körüli idő, hogy akklimatizálódjon, és elviseljen pár fok fagyot.

De bent a meleg szobában is életveszélyben van, mint minden mérsékelt övi lombhullató növény. Talán ha van valami hideg spájz, ahol nyitva van az ablak, de nincs fagy bent, ott lehetne legnagyobb eséllyel átteleltetni, az ablak közelében.

Minden fa szemetel, hullatja a leveleit. Ez ezzel jár. Az mellékes, hogy ez a virágokat is hullajtja, az nem olyan zavaró szerintem, és a virágzás meg ezzel jár, az elvirágzott szirmok eldobálásával.

Erős növekedésű fa, szóval csak akkor tarts ilyet, ha van egy legalább 5-6 m átmérőjű üres helyed, ahová az égvilágon semmi mást nem akarsz ültetni. Ha megerősödik, utána egy erős visszavágás után képes egy év alatt 3 m-es vesszőket nevelni. Egy helyen a ház előtti kb. 4-5 m-es előkert közepére ültették, és a gazdája panaszkodott, hogy elárnyékolja az egészet. Minden télen a törzsig visszacsupaszítják, de nyár végére már megint a faltól a kerítésig tartanak az ágai.

2019. dec. 5. 06:57
 5/6 anonim ***** válasza:
Pontosítás: ha hajlandó vagy ki-be pakolgatni, akkor fagymentes időben ki lehet tenni természetesen. De behozatalnál (fagyban) semmiképpen ne melegre tedd, hanem hideg zárt térbe.
2019. dec. 5. 06:59
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznos valaszokat kaptam toletek!
2019. dec. 5. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!