Mitöl van az hogy már a fán rohad el a körte?
Nem szellőzik a fa,ezt szolgálja a metszés.
Nagyon sűrűn terem,fürtökben a gyümölcs,egymást rohasztják el,az esővíz nem tud lecsorogni róla.
Mi a császárkörtéből nem tudtunk enni,mire megérett volna,tele volt a magház darázzsal,ami kívűlröl nem látszott.
Nálunk a gyümölcsfáknak egyszerre több baja van:levéltetvek,hangyák,penész,molinó,és az amerikából megérkezett igen apró fehér lepke amik simán áttelelnek a permetezés után is.
Nemrég láttam a megérett szilvánkon kívűlről rágta a hernyó a viaszos réteget és sikerült neki bejutni a gyümölcsbe.Nem tudom a nevét,nem olyan régen kertészkedünk.
Ha egymás nyakára vannak ültetve a gyümölcsfák,akkor másfajta gyümölcsfa fertőzését is elkaphatja.
Sajnos idén állandóan esett az eső,nem lehetett még a lemosó permetezést sem használni.
Nálunk monília volt, illetve kártevők, pl. rózsabogár, darázs.
Én nem permetezek. Így is volt az 1 db fán annyi egészséges, vagy minimálisan hibás körténk, hogy alig bírtuk megenni.
A körte nem az a gyümölcs, ami csak úgy magától moníliás lesz. Kell hozzá valami sérülés, ahol a gyümölcshúsba jut a gomba. Általában valami rovar az okozó. Legtöbbször almamoly, de sok más is lehet.
Ha keresel olyan szemet, ami épp elkezd rothadni, akkor a rothadás közepén egy lyukat találsz, nagy valószínűséggel. Mondjuk, ha csak poloska szúrta meg, akkor a sérülés nem annyira nyilvánvaló, de a poloska csak az érett szemekre veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!