Van itt olyan, akinek idén teljesen tönkrement a szőlője? Mi volt a gond? Országos gond vagy nálunk van a hiba?
Nálunk nem csak a szőlő, de a sárgabarack, az őszibarack, a körte és a paradicsom is tönkrement.
20 éve nem volt még ilyen mióta itt lakunk.
A Zala gyöngye ahogy bírja.
Azoké sem lett betegség mentes,akik hetente 3-4 x is permeteztek .Mondjam azt,a hátukon volt permetező úgy aludtak .Már a permetszerek is gyengék a betegségekhez .
Nem értek a szőlőhöz, a sajátomat sem én szoktam permetezni. Nálam is, szomszédnál is tönkrement, öreganyámnál is tönkrement (ő nem permetez), nagybátyámnál is, szüleimnél nem (ők sem permeteznek). Nem tudok erről úgy beszélni, hogy abban minimális szakértelem is mutatkozzék, nem tudom megmondani az okát, csak annyit tudok írni, hogy ez "egy ilyen év volt". :D Az elmúlt 5 évben ilyen nem történt nálam.
Egyéb gyümölcsöt illetőleg meg nálam nyári és őszi alma is alig volt, körte sem túl sok, cseresznyét elvitte a sok eső, ellenben a meggy korrekt mennyiséget hozott, kajszi és szilva rengeteg és kiemelkedően jó termés, birs pedig mindig a szokásos mennyiséget hozza nálam.
Én se értek hozzá, de ekkora pusztulás még sosem volt. A családban elsősorban a nagypapák foglalkoznak a szőlővel, nem most kezdték. Egyiknél tűrhető volt a termés, de azért ő sem volt teljesen elégedett, a másik, aki pár 10 km-rel lakik arrébb, arra panaszkodik, hogy nulla, azaz nulla darab fej lett, elrohadt, elbarnult, összecsömörödött. Elég elkeserítő, dolgozott is vele, meg élvezi is a vele való munkát, erre azt kellett látnia, hogy tönkremegy, el is ment tőle a kedve rendesen, meg hát nem is tudta már menteni a helyzetet. A környéken sokan hasonlóan jártak. Pár faluval arréb meg szép lett a termés. Nagyon sok év rutin van a kezükben, de azért biztos van egy kis amatőrség is az egészben, hiszen csak egymástól lesik el a trükköket meg a saját tapasztalataikat próbálják utólag alkalmazni, de hát ez a szép az amatőr kertészkedésben, növénytermesztésben.
Idén én is rosszabb cseresznyetermést tapasztaltam, szinte alig volt a fákon. Az őszibarack átlagos volt.
Az egyik telkemen a majdnemhogy túlzó permetezés ellenére elment a termés 2/3-a.
Az Othello lisztharmatérzékeny, ehhez már hozzá vagyok szokva, de idén a peronoszpóra vitte el legalább a felét. Még csak kétszer láttam rajta fertőzést életemben, régen, amikor még nem nagyon permeteztem, de akkor se volt súlyos.
Meg a 2 tőke Delaware, ami permetezés nélkül se szokott peronoszpórás lenni, most a permetezés ellenére megbetegedett. Hihetetlen, mi ment idén.
Az érzékenyebb csemegék egy részén pedig egy szem se termett.
Amúgy a másik telken (borvidéken) semmi komoly gond nem volt, pedig csak kétszer permeteztem.
Tavaly kíló számra osztohgattam a szebbnél szebb fűrtű szőlőket,és bor si volt vagy 80liter,a kis kertben.
Az idén,csak éppen hogy megkóstoltuk a szőlőt,és bor semmi.
Peronoszpóra,lisztharmat,rothadás,jégverés,felhőszakadások,napégés,,stb..
Azt mondják a Biblia is írja ,hogy az utólsó napokat éljük amikor rengeteg lesz a gonnd és a baj.Hát ezt teljes mértékben tapasztaljuk ,mert en csak Magyarországon van baj ,hanem ez egész világban ,aszályok ,földrengések ,árvítzek stb
Jövőre jobb lesz?????? hát nem tudom .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!