Diszkavicsból szegélyt hogy érdemes csinálni?
" 15-20 cm széles szegély lenne"
???
Díszkavics szegélyt amit láttam legszélesebb 5 cm. Amúgy a szokásos, ki kell ásni, le kell betonozni (különben semmit nem ér az egész) és mehet a kavics.
Kérdező, te úgy gondoltad, hogy leteszed a geotextilt, rászórod a kavicsot, és kész? Hát, lehet, hogy egyes weboldalakon írnak ilyent, de ezek nem értenek hozzá.
A kavicsokra rengeteg veszély leselkedik. Szétrúgja a kutya, macska (szomszédé, ha neked nincs), veréb, gerle, gyerek, te magad, stb. Be a gyepbe, a fűnyírókés nagy örömére. Ha szegélynyírót használsz, akkor a damil hajigálja szét. Ami mégis egyben marad, annak meg közé megy a fű, a gyommag, és a második őszre már rettenetesen fog kinézni.
Én 2017 Mindenszentek előtt próbálkoztam ezzel a temetőben. A sírok betonszegélye közti 25 cm-re faltól falig tettem geotextilt, arra gyöngykavicsot. Aztán sáros lábbal rámászkáltak, a szél is hordott közé levéltörmeléket, tavaly már kelt benne némi gyom, idén meg folyamatosan gyomirtózni kellett. És ez még olyan hely, ahol a kavicsok nem tudták a helyüket elhagyni, tehát az egyetlen probléma a gyomosodás volt.
Ha mindenáron kavicsszegélyt akarsz, akkor tényleg a beton egy jó megoldás. 10 cm vastagságban leteszed a betont, belenyomkodod a kavicsot, és az tartani fog, még a taposást is bírni fogja. Legrosszabb esetben, ha már piszkosnak néz ki 1-2 év múlva (ami biztosra vehető), akkor nagynyomású mosóval levereted róla a piszkot, és olyan lesz, mint az új. (Persze, ezt csak akkor, ha elég stabilan ülnek a kavicsok a betonban.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!