Kezdőoldal » Otthon » Kert » Paprika milyen gyorsan nő?...

Paprika milyen gyorsan nő? Maga a termés, nem a növény.

Figyelt kérdés

Pl. az uborkán látjuk, hogy nagyon látványosan nő, napról napra szinte megduplázódik a termés mérete.

De a paprikáról mit lehet tudni?

Most olyan közepesek, kb. 7 centisek lehetnek.

TV-paprikáról van szó.

Kb 2x ekkora a normál mérete, és az a gondom, hogy sok paradicsom már beérett, de a paprika még sehol...

Tennék el lecsót, de így nem tudok.

A hosszú hétvégére van esély, hogy szép nagyok lesznek, vagy több idő kell neki?

Addig ugye van még 5-6-7 nap.

Paradicsom éppen eláll addig a hűtőben is, meg még a tövön is maradhat pár napot.

A palántákat egyszerre vettem és ültettem, tettem már el lecsót máskor is, de eddig nem volt idő-problémám.

2019. aug. 12. 20:27
 1/7 anonim ***** válasza:
elég sok dologtól függ. Pl a holnaptól kezdődő hidegfront esővel megint nem fog túlságosan besegíteni a dologban. Tápozni szoktad? Kálium túlsúlyos komplex tápokkal lehet gyorsítani/méretet és mennyiséget növelni. Eléggé kálium kedvelő növény, abból meg sanszos hogy kevés van a földben. Időkép.hu szerint kb 5 napig lagymatag idő lesz,úgyhogy lassabban fog fejlődni.pl. mifelénk 10-12 fok lesz csak éjjel 3 napon keresztül. Ha leszeded a virágokat és csak pár termést hagysz fejlődni akkor az is segít a dolgon. 5-6 termés per tő bőven elég lehet egyszerre. Persze fajta függő is,lehet hogy eleve sem egy nagy termésű. paradicsom elég savas,esetleg passzírozd le lének,el van úgy 1-2 hétig a hűtőben. Addig talán beéri a paprika is
2019. aug. 12. 22:25
 2/7 A kérdező kommentje:

Itt is 12 fok lesz az időkép szerint.

Összesen nincs 6 termés egy tövön. :D

A maradék virágot nem szívesen szedném le, akkor főleg nem lesz paprikám.

Így jártam, ha beérik, beérik, ha nem, nem.

Azért köszönöm! :)

2019. aug. 13. 10:29
 3/7 anonim ***** válasza:
nincs mit. szerintem idén úgyse sokat tudsz már tenni értük. Azért jövőre a tápozást próbáld ki. Meglehetősen sokat dob a termés minőségén és mennyiségén (és sebességén). Egy dolgot kifelejtettem,hogy a leveleket is megszedheted úgy ,hogy jobban érje a nap (viszont akkor kalciumozni is kell a növényt ,különben a napsütötte oldalán megpuhul és elkezd rothadni a termés). Ha kap kalciumot akkor ez a probléma nem lép fel és gyorsabban is beérik. Kb 45-60 nap kell hogy virág állapotból átmenjen szedhető érett állapotba. Úgyhogy szeptember elején már megéri szedni a virágokat,úgyse érne be,mert manapság 3ból 2 évben van október közepén egy fagy ami úgyis elviszi.
2019. aug. 13. 12:44
 4/7 A kérdező kommentje:

1x kaptak komplex műtrágyát, és 1x kalciumot, ennél többet igazán nem is szeretnék, nem a vegyszert akarom tartósítani, akkor akár a boltit is megvehetném.

Illetve fúrott kútból locsolok, szerintem abban is van ásványi anyag bőven, vasas íze van.

2019. aug. 13. 18:19
 5/7 anonim ***** válasza:
58%

Elég rosszul látod a dolgokat. Nem az a lényeg, hogy "valamilyen" ásványi anyag legyen a paprikának, hanem hogy mindenből a kellő mennyiség meglegyen.

"Növények esetében a Liebig-féle minimumtörvény kimondja, hogy a növény növekedésének és fejlődésének ütemét és a növényi produkciót a szükséges tápanyagok közül a legkisebb mennyiségben jelenlevő szabja meg."

Liebig óta mondjuk annyival árnyalódik ez a kijelentés, hogy előfordulhat, hogy egy bizonyos anyag jelen van a kellő mennyiségben, de egy másik, túl nagy mennyiségben jelenlévő anyag vagy a nem kellő pH-jú talaj miatt nem tud hasznosulni. Ilyen probléma lehet pl. a Mo-on általában jellemző lúgos talajvíz.

A "vegyszer" kifejezés használata azt bizonyítja, hogy nem sokat értesz a növényekhez.

A növények csakis és kizárólag szervetlen anyagokat tudnak felvenni és hasznosítani. Az teljesen mindegy nekik, hogy ezekhez a szervetlen anyagokhoz az istállótrágya szervetlenné bomlásából jutnak hozzá, vagy műtrágyából. Kb. mint ahogy neked is mindegy, hogy a átutalással kerül a számládra egy adott összeg, vagy kápét rak rá valaki, a végeredményt egyáltalán nem befolyásolja. A termés egyáltalán nem lesz más a műtrágyától. (A tápanyagok rossz arányától viszont lehet rossz a termés, ezért kell lehetőleg komplex műtrágyát használni, ha istállótrágya alkalmazása nem játszik.)

A nagyon erős, mindenképpen kezelendő kalciumhiány meglátszódik a paprikán, a terméscsúcs rothadása formájában:

[link]

Az extrahűvös május miatt sokaknál úgy van, hogy még nem ehető a paprika. Vagy akik későn kaptak észbe, és csak május végén palántáztak. A paradicsom jobban bírja a hűvös időt, az fejlődött valamennyire a hidegben is.

Nálad szerintem még 2 hét nem lesz elég, inkább 3 hétre tippelek. Vegyél szabadföldi paprikát a piacon, a paradicsom mellé. Nehogy úgy járj, hogy aztán lesz egy csomó paprikád, a paradicsomot meg akkorra elviszi a fitoftóra.

A leveleket ne szedd le, azok növelik a termést. A virágok se sok energiát használnak, a növekedésnek induló, több cm-es termések ritkítása lehet csak indokolt, ha túl sokan vannak, és kevés levél jut egy-egy termésre.

2019. aug. 14. 07:57
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem gondolom, hogy rosszul látnám a dolgokat, de ennyire nem szeretnék belemenni.

Sok éve kertészkedek már, azt hiszem, van rálátásom.

Vegyszernek nevezem, igen, mivel nem vagyok nyelvész, de ettől ne gondold azt, hogy én semmit nem tudok, te meg mindent - mert ez jön le. A permetszert is vegyszernek nevezem, összefoglaló néven, pedig van mindnek külön saját neve. Nagyon nem ettől függ, hogy valaki ért-e a dologhoz...

NEm, nem veszek paprikát a piacon, mivel nincs rá szükség.

Bár valóban hűvös volt az utóbbi 2-3 hajnal, de napközben meleg volt, és a nap is sütött, a paprikák pedig már szinte szedhetők is.

De mivel hosszú hétvége van, ráérek, erre a 3 napra még fent hagyom őket a tövön, hétfőn vagy kedden pedig befőzök.

Látványosan nőttek ebben az elmúlt 5 napban.

Semmiképp sem kell nekik 2 vagy 3 hét.

A termés egyáltalán nem lesz más a műtrágyától?

Na akkor itt gondolom azt, hogy kettőnk közül nem én vagyok, aki nem ért hozzá. Most biztos nem fogsz velem egyetérteni, de ekkora butaságot rég olvastam.

Szóval nem lesz más? Nincs is rá hatása? Érdekes...

Ezer meg ezer cikk épp az ellenkezőjét írja.

Tudom, mi az a csúcsrothadás, és hogy néz ki a kalciumhiány, tavaly volt is benne részük a terméseknek, a nagy meleg miatt. Idén nem volt hosszan tartó hőség, hogy hetekig ne lett volna természetes csapadék, nincs is csúcsrothadás egyiken sem, szerencsére.

Akkor, mire meglátszott, adtam én kalciumot, de minek... Úgysem tudják felvenni a melegben. (tudom, tudom, nem értek hozzá)

A lényeget nem írtam le eddig, pedig te ezzel kezdted:

nem tudhatjuk, mi van a földben, ha nem vizsgáltatjuk be. Márpedig kiskert-tulajdonosok azért a néhány tő paprikáért és paradicsomért nem fognak egy vagyont kifizetni laborvizsgálatért. Ha már meglátszik a növényen valamilyen hiánybetegség, ott már nagy a hiány, akkor tudod konkrétan azt pótolni, de lehet, hogy akkor már késő, pl. ledobálja a virágokat. De amíg nem látszik, csak valamiből több van a földben, valamiből kevesebb, addig ezt nem fogod tudni, ergo nem is tudsz ennek megfelelően pontos adagolást eszközölni semmiből.

Ez már tényleg a laborok és a mezőgazdászok feladata, nem a 10 tő paprikát nevelő kiskertészé.

A paradicsomot egyébként azóta sem szedtem le, tökéletesen elvan a tövön, bevárja a paprikát.

2019. aug. 17. 15:15
 7/7 anonim ***** válasza:

Oké, ha nincs szükséged paprikára, akkor nincs, csak erről szólt a kérdésed, ebből gondoltam.

Egy 7 cm-es paprikának kell legalább egy hét, de inkább több idő, a legjobb időjárásban, hogy teljes méretű legyen. (Természetesen, ha valami probléma van vele, és a rendesnél kisebb marad, akkor hamarabb megnőhet erre a kisebb méretre.) Utána pedig még mindig egy szűk hét (nagyon jó időben), hogy meg is érjen. Ahogy a paradicsom se jó még, amikor eléri a végleges méretét, csak annál feltűnőbb a színváltozás. Természetesen, érés előtt is le lehet szedni és meg lehet enni a paprikát, nem mérgező, csak a minősége még nem olyan.

A paradicsom elvan a tövön, de túlérik, a minősége romlik. Egyrészt. Másrészt meg, ameddig a szárán van, addig az újabb szemek fejlődése lassul, nem nőnek meg olyan szépre és egészségesre. Ha megvárnád, hogy a paprikák tényleg tökéletesre nőjenek és érjenek, akkorra a paradicsomjaid a tövön már rosszabb minőségűek lennének, mint amiket a Lidl-ben lehet venni. Csak éppen a másik véglet, nem éretlenek lennének, hanem túlértek. De természetesen bármit megtehetsz a te terményeiddel, engem egyáltalán nem zavar, nekem nem kell enni belőle, csak a miheztartás végett.

Az pedig tény, hogy a termés nem lesz más a műtrágyától. Csak, ahogy előzőleg is írtam, a rossz összetételű műtrágyától. Meg a rosszul adagolttól.

Hiába írják cikkek ezrei, hogy más lesz, ezeket nem kell elhinni, mert nem szakmai cikkek. A felüket olyanok írják, akik érdekeltek a bio-bizniszben, el akarják adni a terméküket, ezért szítják a nem bio termékektől való rettegést. A cikkek másik felét meg olyan újságírók írják, akiknek még egy virágládányi földjük sincs, csak pl. női magazinok, weblapok számára összeollóznak mindenfélét a netről, a legalapvetőbb hozzáértés nélkül. (Párhuzam: minden kozmetikus egyetért abban, hogy sokkal egészségesebb a női intim és hónaljszőrzet eltávolítása, mint meghagyása. De hiába 100 %-os az egyetértés köztük, nekik se kell hinni, mert ebből élnek, kénytelenek hazudni. És attól függetlenül hülyeséget írnak, hogy az a szőr nem véletlenül nőtt oda, hanem ennek köszönhetően nem halt ki az emberiség 0 tisztálkodással az évezredek során.)

Mint írtam, a az elrontott összetételű műtrágya az egyik, ami el tudja rontani a termény ízét. A túl sok öntözés a másik, mert ugyanannyi szárazanyagra, ízanyagra több víztartalom jut. A közvetlen napsütés hiánya (üvegházban, fóliában) a harmadik, mert szűretlen napfény nélkül hiába tökéletes minden, a meglévő dolgokat nem tudják a levelek a megfelelő módon felhasználni. (És a multiknál gyakorlatilag egyáltalán nem kapható szabadföldi paprika, paradicsom.)

Meg van még pár dolog, ami tud rontani a termés minőségén, de önmagában az, hogy egy adott tápanyagot műtrágyából kapott meg a növény, nem pedig szerves trágyából, az nem, ha amúgy minden egyéb klappol.

A kalciumot nem a beteg paprikák, paradicsomok gyógyítására kell adni, hanem az ezután fejlődők egészsége miatt, betáraz a növény.

Azt én se gondoltam, hogy talajvizsgálatot fogsz végezni. Erre is utaltam a másik kérdésednél, hogy erre nemigen van kilátás, ezért kell komplex műtrágyát adni a növényeknek, mert ezzel nem lehet nagyon elrontani.

2019. aug. 17. 17:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!