Mellőzni szeretném a benzines rotakapát mert nehéz és alacsony fóliaházban nem használható, ezért elektromosra cserélném. Melyik a legjobbnak ismert márka, konstrukció, amellyel a benzines kiváltható? Ásás helyett is használnám. Ár nem számít.
Én rotakapáztam benzinessel olyan fóliavázban, ami középen 1.7m magas, 5m széles, azaz elé alacsony. A szélén a bordáknál cikk-cakkban kell menni. Nyilván a fólia nincs ilyenkor fent, és a növények sincsenek elültetve. Paprika közét megrotátoroztam úgy, is hogy már fönt volt a fólia.
Persze hajolni kell, de ez van.
A villamosról lebeszélnélek. Egy kis rotátor kb. 5 lőerős. Az 4.5 kW.
A villanyos rotakapák 1.5kW-osak, azaz gyengék, nem sokat érnek.
A másik baj, hogy könnyűek. A könnyű gép elpattog a földön, nem megy bele. Nekem se esik jól emelgetni a 70 kilós rotakapát, de muszály, hogy legyen súlya.
A harmadik baj, hogy hogy viszed a villanyt 100-150 méterre. Ha nem elég vastag a drót, a 1.5kW-os motor lehet, el se indul a végén.
A negyedik bajom velük, hogy hátul nincs csoroszja. A csoroszjával szabályozom, milyen gyorsan menjen a rotátor. Ha feljebb veszem, gyorsabban viszi magát előre, ha lejjebb engedem, akkor lasabban halad, mélyebben dolgozik.
Így van, a villanyos nem való semmire. Homok felszínét el tudod munkálni, de kötött talajon csak pattog. Ha fent van a fólia, akkor nem mehetsz a közelébe, mert kivágja.
Ásás helyett abszolút nem jó, mert 5-8 cm-nél mélyebbre nem megy még nedves földben se, ennél még a legtrehányabb ásás is többet ér. Ásás helyett még egy 5 LE-s benzines rota se elég, legfeljebb ha fél délután zúgatod, és 5 menetben végiggyilkolod a területen. A szomszéd egy 30 m2-s területen csinálja ezt egy benzinessel, de ő igen jó erőben van.
Szóval, ha bezines nem fér be, akkor ősszel ásod, nyáron kapálod. Más lehetőség nincs.
mondjuk láttam már hirdetős oldalon kb 4000 wattos háromfázisú motorból házilag épített rotációs kapát, de nem láttam hasznosnak
ennél hasznosabb ekével szántani (pl ha az ember nem akar füstben botorkálni a hosszú fóliasátorban, alacsony a belmagasság) , amit elektromos csörlő/stabilmotor húz drótsodronyon a fólián kívülről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!