Milyen gyomnövény lehet ez? (képpel)
Ellepte a gyepet a képen látható nagyon agresszív szinte kiírhatatlan gyomnövény. Tavasszal lett befüvesítve az udvar, azóta gyönyörű gyep lett (nem kevés idő és pénz árán) Viszont most megjelent ez a gyom ami nagyon gyorsan nő és teljesen elnyomja a füvet.
Milyen növény ez illetve hogyan lehetne kiirtani véglegesen? Hiába gazolom kézzel a füvet...egyrészt beleszakadt a száránál és gyökérről pár nap alatt újra kihajt, másrészt minden nap újabb hajtások jelennek meg a földben.
A fűnyírózás meg semmit nem károsítja, ebben a melegben nem is nyírom csak heti 1x viszont addigra egy kis hajtásból látszik a képen is hogy A4 méretű növény lesz.
Utolsó:
Elöször is nem szokás megvárni, amíg megnö nagyra a gaz, hanem jóval elöbb kikapálni.
Másodszor a rotációs kapa a legtöbb esetben többet árt, mint használ.
Harmaszor ha valamit kikapálsz, akkor azt nem szoká két hétig ott hagyni.
Negyedszer, ha kézi kapával kikapálod a porcsint, és legkésöbb másnap összeszeded, akkor nincs vele többé gond. (nagyon elhanyagolt helyen ezt párszor meg kell ismételni)
Ezt ma találtam, érdekes elolvasni:
# 14
Először is: nem arról írtam, hogy milyen méretnél kell kikapálni, hanem hogy mekkorára nő meg, ha hagyják. De persze, ha az ember munka mellett csak heti 30-40 órát tud a kertészkedésre szánni, akkor nem biztos, hogy mindenre akkor jut idő, amikor kellene. Aztán bejön egy esős idő, és két hét múlva ez a förmedvény már 40 cm-es átmérőjű.
Másodszor: a rotációs kapa igen, árt általában, a gyomoknak. Még a porcsinnak is, de sajnos nem árt eleget. A szokásos gyomnövényeket kicsapja a rota, és azoknak végük, egy hónapig rá se kell nézni nyáron a földre ezek miatt. A porcsin fejlődését csak megakasztja 1-2 hétre, utána olyan gyorsan megnőnek, mintha nem lenne gazdája a földnek.
Harmadszor: ha valamit kikapál az ember, akkor azt nem két hétig szokás otthagyni, hanem örökre. Mivel az szépen eltűnik onnan pár hét alatt, mert a giliszták lehúzzák a földbe, megeszik, komposzt lesz belőle. Igaz, vannak olyan extraamatőr kertészek, akik összegereblyézik, mert milyen csúnya látvány az ott, de akik komolyan veszik a termelést, azoknak nem fordul meg a fejükben az összegyűjtés. Legalábbis, én még nem láttam olyan sokhektáros földeket, amiket végiggereblyéztek volna a gyomok összegyűjtésére. Gyomot összegyűjteni csak okkal szoktak, akik értenek hozzá, és ez az ok a szaporodás gátlása lehet csakis és kizárólag.
Negyedszer: neki is szoktam néha fogni a porcsin összegyűjtésének kisebb területekről, de ez erősen behatárolt, mivel se időm, se derekam nincs hozzá, hogy egy nekifutásra egy mázsánál többet összeszedjek és elhordjak 50 méterre. A következő héten megint lesz időm ennyire, de még akkor is ott marad 3-4000 m2, ahol már megint 20 centisek lettek ekkorra a gyomok, és megint csak nem tudok mit kezdeni velük. Nem mindenki csak 50 m2-en gazdálkodik, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!