Mi ennek a virágnak a neve?
Mamám kapta gyökereztetni. Azt mondta a növény levelei hasonlítanak a kukoricáéhoz és kb 1 méter magas volt az a növény,amiről kapta ezt a virágot. Ez a virág kint van télen is. Amint az a képen is látható gömb formába rendeződnek rajta a kis virágok, olyan mint a hortenziának. Még a gazdája se tudja a nevét. Remélem tud valaki segíteni. :)
Elsöre Agapanthusnak nézném, de az nem télálló, esetleg Thulbalgia lehetne még.
Ezekre keress rá a neten, úgy el tudod dönteni (te vagy a mamád), ogy melyik lehet.
Viszont egyik esetében sem lehet a virágot legyökreztetni, az csak nagyon kevés növény esetében müködik. Ez hagymás növény mindenképpen, vagy hagymáról vagy esetleg magról lehetne szaporítani.
"Fantasztikus dézsás növény az akár egy méteres magasságot is elérő szerelemvirág (Agapanthus africanus vagy a. umbellatus). Ez a liliomfélék családjába tartozó bokros törzsű évelő felálló szárakon hozza gömbölyű virágzatát, melyben mélykék, tölcséres virágok nyílnak. A virágok sokáig fent maradnak a száron, ezért vágott virágnak is alkalmas. Napos helyen, nedves, de jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. A pangó vízben a gyökerek berothadnak. Nyárra ki is ültethetjük, vagy a cseréppel földbe süllyeszthetjük, de ősszel mindenképpen ki kell szedni, és teleltetni kell. Elnyílás után vagy a tavaszi átültetéskor tőosztással szaporíthatjuk."
Mégis csak Agapanthus lesz, hiába hogy kint telel. Nem hinném, hogy ennyire hasonló más virág létezne.
Azt olvastam, hogy -10 fokot kibír. Ebből adódóan, védett helyen, elég mélyre ültetve elképzelhető, hogy kibírja. Ahogy a kardvirág is simán áttelel a szabadban az enyhébb teleken.
Jó lenne tudni, hogy hány éve telel kint az illetőnél. Lehet, hogy azóta nem fagyott át igazán a talaj.
Nekem van több, lehet, hogy kipróbálok egyet kiültetve átteleltetni. Nem kellene cserépben öntözgetni, és sokkal nagyobb virágot hozna.
De a virág gyökereztetésével tényleg felesleges próbálkozni. Jól sarjadzik a növény, egy sarjat kell kérni.
Az elsö vagyok, idöközben találtam olyan infót, hogy az Agapanthus egyes fajtái mérsékelt fagyokat kiültetve, jól begyökerezett állapotban és nem vizes talajban túlélnek.
Szóval a képen mégis csak ez van, viszont továbbra sem lehet a virágszárat legyökereztetni, töosztással lehet szaporítani (meg magról is, de az igen hosszadalmas és nem túl jól csírázik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!