A szú, kopogóbogár az élő fába is beleköltözik?
Régi épület elbontásából vannak olyan faanyagaim (kisebb gerendák, szarufák), amikből kerti támfalakat, virágdézsákat szeretnék készíteni.
A faanyagot kb. 10 éve tettem félre az udvarunk félreeső zugában. Napfény, hideg, meleg és csapadék is éri. Nincs letakarva. A kártevők már jóval elbontás előtt károsították a faanyagokat. Egy kb. 40 éves épület elbontásából származnak.
Szú és/vagy valamilyen egyéb kártevő károsította. Számos apró lyuk látszik rajtuk, illetve némelyik kérgét eltávolítva vagy enyhén meggyalulva a fát látszik, hogy valami kisebb-nagyobb vájatokat rágott a fába.
Szóval ezekből a faanyagokból szeretnék kerti építményeket készíteni, amiket az élő dísznövényeink közelében helyeznénk el.
Különböző díszfák, cserjék és örökzöld ciprusok vannak az udvarunkban.
Az élő dísznövényeknek, díszfáknak árthatnak az elbontott faanyagokban esetlegesen élő kártevők?
Igen.
Én a fertőzött fát eltüzelném, de sürgősen!
És egy kis kiegészítés:
"A kiszáradt, feldolgozott faanyagot ugyanis az igazi szúfélék (Scolytidae) nem támadják meg. Előfordulásuk szinte kizárólag az élő, de betegeskedő vagy frissen elpusztult, még kéreggel borított fákra korlátozódik."
Köszönöm a válaszokat.
Kicsit elkedvetlenedtem, mert sajnálnám tűzre vetni a faanyagokat.
Esetleg létezik olyan anyag, amivel le lehet kezelni a fertőzött faanyagot, amitől elpusztulnak a benne lévő kártevők?
Vannak rovarok, amik az élő fát károsítják, és vannak, amik az elhalt fát.
Ami mindkettőben megél, olyan nem létezik.
Legfeljebb olyan, ami az élő fa elhalt részét eszi, de az élő résszel ez se tud mit kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!