Mit csináljak még penész ellen?
A barátommal albérletbe költöztünk, és télen kijött a konyha egyik sarkában a penész, akárhányszor töröljük át, mindig visszajön, vettünk páraelszívót is, de annyira nem használ. Mivel ez egy albérlet, nem szeretnék a szigeteléssel bajlódni, vagy festeni. Olvastam, hogy jó lehet a hipó is vízzel elegyítve, de nem tudom, hogy az a festéket nem-e kifehérítené (zöldalma színű).
A másik dolog, ami miatt aggódok, hogy miután áttöröljük a falat szivaccsal foltok maradnak a penész helyén. Ezeket valahogy el lehet tüntetni? Félek, hogy ezek miatt nem kapjuk majd vissza a kauciót...
Előre is köszi a válaszokat! :)
Lehet venni kimondottan penész elleni szert.
Ha nem lenne reklám, ide írnám, hogy Szavo.
A penész azért van, mert a pára kicsapódik, állandóan nedves ott a fal, ez pedig ideális a penésznek.
Lehet próbálkozni mérgekkel (hypo, stb.), de ezzel a lakás levegőjét is folyamatosan mérgezed.
Másik megoldás a páramentesítés, ehhez elég naponta többször szellőztetni.
A penész azért jön elő mert nem kielégítő a szellőzés.Ez akkor fordul majdnem biztosan elő, ha
-új az ablak (mindegy, hogy fa vagy műanyag)
- ha felújították és gumi stb. tömítéssel látták el a régi ablakot
Miért? Azért mert az új ablak sokkal jobban szigetel, mint a régi és a réginél még meglévő természetes légcsere a töredékére csökken. Ezért új, vagy felújított ablak esetén gondoskodni kell megfelelő, minimális szellőzésről. A németeknek van szabványuk (DIN 1946-6, 2009-5.) ami az úgynevezett nedvesedés, azaz penész ellen védő szellőzés mértékét határozza meg. A terméket, amit erre a célra alkalmaznak, rejtett ablak falc szellőzőnek hívják. Szerintem szóljatok a bérbeadónak, hogy szereltesse be, végül is ti, normális lakásért fizettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!