Tyúktetű ellen valami hatásos szer?
A madártetű ugye nem rovar, hanem atka, így a rovarölők többsége nem hatásos ellenük.
Pl. a Piret-mixnek vannak különféle felhasználású atkaölői. Növényvédőszer-boltban meg háztartási boltban kell keresni ezeket, nem biztos, hogy mindenhol mindet tartják.
Vagy állatorvos tud komolyabb szereket adni/ajánlani. Pl. kitakarítod a helyüket, Neocidol oldatot permetezel szét, a tyúkokat pedig Neostomosannal kezeled.
Gázolaj helyett tudom ajánlani a petróleumot, én azzal szoktam csinálni. Drágább ugyan a _tiszta_ petróleum, de kevésbé büdös. Régen az emberben élő tetveket is ezzel irtották, arra is igencsak hatékony. Haj, ruha le és teljes test leken vele. A két háborúban Szerbiában a gyógyszer nélkül maradt lakosság egy sor nyavalyára napi 1..2 evőkanállal is szedte. Hogy hatott -e nekik, azt nem tudom, de bele nem halt senki. Azért írom, ha esetleg a tojáshéjról valami kevéske nyomokban bekerülne az ételbe, az legalább akkor se betegít meg... A rovarölővel kapcsolatban viszont kevéssé lennék ilyen nyugodt. Melegvérűekre általában idegmérgek, kis dózisban tartósabb behatásnál már sejtkárosító hatásuk van. Meg kellene várni a lebomlási időt, - már ami egyáltalán lebomlik ezekből. A DDT ("Matador" fantázianéven bele lehet futni) pl. 1970 óta még mindig ott van a földben.
Jobb, nem is írom, miért tiltották be. A Dieldrin, aminek molekulaképlete (így hatása is) hasonló, sok helyen még ma is engedélyezett szer, rovarporok gyakori alkotóeleme.
És ezeket a tojásokat veszi az ember még háztól is. Mi lehet egy ipari tenyésztő üzemben. ahol tuti nem pepecselnek a természetes tetűirtással...
"A DDT ("Matador" fantázianéven bele lehet futni) pl. 1970 óta még mindig ott van a földben."
Ami nem azt jelenti, hogy olyan sok van belőle a földben, hanem hogy olyan szuperérzékenyek a mai műszerek.
A szabadforgalmú tetűirtók többségükben csak annyira mérgezőek, hogy ha egy ember egy az egyben megissza azt a mennyiséget, amit egy kis tyúkólba kiszórna, attól még nem lesz semmi érzékelhető baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!