Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Cuproxat-al állítólag vegetáci...

Cuproxat-al állítólag vegetációban is meg lehet próbálni permetezni fél dózisban. Igaz ez?

Figyelt kérdés
A réz a legjobb gombaölő és ez egy high-tech kímélő réz vegyület. Próbálta már valaki? Működhet felszívódó szerek helyett?

2015. márc. 16. 20:17
 1/6 anonim ***** válasza:

Igen, működik!

Én két éve ezzel permetezek virágzásban 20 ml/10 liter permetlé dózisban tafrina, monília ellen. És minden fát megszórok vele, a rézérzékeny őszibarack és nektarin is kibírja gond nélkül.

Aztán két azoxistrobin permetezést csinálok, amikor már van elég levél, hogy a felszívódó felszívódhasson.

És az azoxistrobin blokk után Bordóilé+kén NEO sc -vel permetezek egyet, vagy kettőt. (Ez régebben Bordói lé+kén NANO sc néven volt forgalomban)

Ez is tribázikus rézszulfát mikronos szemcsemérettel, mint a Cuproxat FW, csak még 60 mikronos kén is van mellette a lisztharmat kedvéért. Ebből 40-50 ml/10 liter permetlé dózisban permetezek szintén minden gyümölcsfát, (paradicsomot, paprikát, uborkát, stb.) illetve a szőlőt, pöszmétét, ribizlit 60-80 ml/10 liter-es dózissal. Egy-két kénérzékeny othellómat néha egy kicsit megperzseli, de amúgy szépen véd, és az esőállósága is kiváló!

2015. márc. 17. 11:01
 2/6 A kérdező kommentje:

Durván hangzik a virágzásban rézzel permetezni. Biztosan jól írtad?

És működik? Tafrina Monilia?

2015. márc. 18. 12:33
 3/6 A kérdező kommentje:
Az nagyon jó lenne ha virágzásban is működne akkor gyakorlatilag meg van a csodafegyver erős kontakt és felszívódó szerek helyett..
2015. márc. 18. 12:34
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, nem tévesztettem el, virágzásban rézzel, Cuproxat-tal, 20ml/10 liter permetlé töménységben.

De ha nagyon durvának hangzik, olvasd el te is, ahonnan én vettem az ötletet:

[link]

Nekem nagyon bevált, mert korábban állandó küzdelmem volt a tafrinával, és nem volt csak felszívódó szer, amit ugye csak leveles állapotban érdemes kifújni. De addigra nyilván elkéstél, mert a tafrina a fertőzés után lehet, hogy 2 hétig is lappang, mire fodrosodni kezd a levél. Szóval ha már fodrosodik, akkor elkéstél jócskán! Már virágzásban meg kell kezdeni a védekezést.

A fiam, de az egész család imádja az őszibarackot, van a kertben vagy 7 fajta, hogy egész nyáron mindig érjen valamelyik. De csapadékos tavaszokon csak mióta a Cuproxatot ismerem, azóta tudom megvédeni az őszibarackokat. Azóta az almára, körtére és a meggyre szilvára, málnára, is ezt fújom, ott persze nem a tafrina, hanem a monilia ellen.

Fújom a virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor. Sziromhulláskor már felszívódó szert (Chorus, Topas) is teszek bele, mert akkorra már van levél is a fákon.

2015. márc. 19. 11:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Zsíír
2015. márc. 20. 21:12
 6/6 anonim ***** válasza:

Hogy a réz mellett a kenet is elviseli-e, teszteltem különböző gyümölcsfákat az őszibarackon kívül, hogy nem Cuproxat-tal permeteztem, hanem Bordói lé + kén NEO sc szerrel. Ebben is mikroformulázott tribázikus rézszulfát van!

Virágzásban 0,2% töménységben (20ml/10liter permetlé) alkalmaztam.

Egy nyári almáról tudok például beszámolni, amit virágzásban több alkalommal is megszórtam, és semmi baja nem lett. Bár a szakirodalom azt írja, hogy az alma nagyon kényes, míg a viaszréteg nem alakul ki rajta.

De láthatóan semmi baja.

[link]

2015. máj. 7. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!