Mi lehet a falpenész oka jelen esetben és mit tegyek ellene? Tartós módszerre lenne szükségem. Rendezzük át a szobát?
A penész oka az, hogy az ágy mögött nem kering a meleg levegő, így hideg marad a fal, és a bejutó pára lecsapódik rajta. A vizes fal meg egyet jelent a penésszel.
Vagy átrendezed a szobát, vagy csökkented a páratartalmat a szobában, ha magas, vagy akár egy leselejtezett szőnyegből vágott darabot is odaszögelhetsz a falra, ami nem engedi találkozni a hideg falat a párával.
A penész a párától lesz. Pl. a mi házunkban sosem volt penész sehol, de mióta leszigeteltettük a házat, azóta félévente le kell szedni a penészt.
Pl. a vályogházakban azért nem penészedik a fal, mert azokon nincs szigetelés, a falba belülről bemegy a pára, kint a szabadba meg kimegy. A vályogtégla ilyen, átereszti a párát. Persze ha leszigetelik, akkor az is penészedik, arról nem beszélve, hogy évtizedek után összedől.
Olyan is van, hogy ha (mint írtad is) külső fala van a szobának, akkor kint hideg van, bent meg meleg, így a pára lecsapódik a falon. Ez főleg télen van.
Olyan is van, hogy ha nagyon szorosan a fal mellé állítunk bútort, akkor ott is megjelenik a penész, de ez is a pára miatt van (hogy ott megreked); de szerintem ez ágynál pont nem nagyon fordul elő. Inkább csak pl. majdnem plafonig érő szekrényeknél.
Na, most hogy rövid előadást tartottam a penész mibenlétéről (hehe...) azt lehet csinálni, hogy minden nap ki kell szellőztetni (ha fürdőszoba, konyha, akkor naponta többször is) és a már megjelenő penészt le kell fújni, takarítani penészirtó szerrel. Én próbálkoztam sólámpával (azt olvastam, hogy az használ), de csak annyit értem el vele, hogy a sólámpa alatt állt a víz, de a penész ugyanúgy előjött. Mást nem nagyon tudsz csinálni.
Kívülről van mód a hőszigetelésere?
Az lenne a megoldás arra, hogy a fakad ne hűljön pára (harmat) pont alá.
2-es vagyok. Nyílászáró csere nem volt, ugyanazok a fa ablakok/ajtók(tokok) vannak, mint régen.
A mi házunk kívülről van leszigetelve. Én úgy tudom, hogy belülről leszigetelni nem nagyon lehet, mert ha belülről leszigeteled, akkor a hideg/pára kintről ugyanúgy bemegy a falba, és lecsapódik a belső szigetelés meg a fal között. Akkor ott lesz a penész, illetve ott állandóan vizes lesz, nem tud kiszellőzni, tehát kárt szenved a fal egy idő után. De abban nem vagyok biztos, hogy ez minden esetben/faltípusnál így van e.
Nehezebben fog penészedni, de egyik féle sem csodaszer.
Mi már igen sokat kipróbáltunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!