Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Szobanövény földjéből hogyan...

Szobanövény földjéből hogyan írthatnám ki a gilisztákat?

Figyelt kérdés
Van egy szobanövényem amit már 3-szor ültettem át, de mindig újra giliszták jelennek meg a földjében. Lemostam a gyökerét is, leszedegettem a gilisztákat, de így is újra olyan lesz. Ahogy növekednek benne, úgy megy tönkrefele a virág is. Hogyan tudnám végleg kiírtani őket? Köszönöm!
nov. 5. 10:30
 1/6 anonim ***** válasza:
48%
Gilisztától fix, hogy nem megy tönkre a növény, tehát az biztos, hogy nem giliszta...
nov. 5. 11:04
 2/6 A kérdező kommentje:
Pedig giliszta, sok kis vékony bordó színű giliszta. Amikor már nagyon elszaporodnak benne, akkor lehet észre venni hogy a növény rosszabbul néz ki.
nov. 5. 12:10
 3/6 anonim ***** válasza:

(Az "irt" rövid "i".)

Hát ha képes vagy lemosni egy növény gyökerét, akkor más gonoszságokra is képes vagy szegény növénnyel szemben, és lehet, hogy te okozod a gondot, vagy legalábbis hozzájárulsz...

De mindentől függetlenül, azt kell kideríteni, hogy hogy kerülnek oda a giliszták? Szárnyuk nincs, de valahogy mégis oda kell jutniuk.

Kertben szoktad nyaraltatni a növényt? (Milyen növény amúgy?) Vagy más növény van a közelében, amiből átmászhatnak? (Szoktak, szobában.) Vagy saját komposztot szoktál használni? Abban bizony vannak valami vörös giliszták. (Hogy a Mo-on élő 60 gilisztafaj közül pont milyenek, azt nem tudom, de az én komposztom mindig tele van velük.)

A közhiedelemmel szemben a giliszták bizony komoly kártevők.

A földigiliszta pl. konkrétan meg is tudja emészteni a friss növényt, ha más nincs, de azért természetesen elhalt növényt választ, ha teheti. Csak cserépben egy idő után elfogy az elhalt növény.

Arra viszont minden gilisztafaj képes, hogy maga gyártson elhalt növényi anyagot, pl. gyökerek elrágásával, és aztán miután az elhalt, utána eszi meg.

Ezt én is sokszor tapasztaltam már, hogy ha egy növény egyre rosszabbul néz ki, akkor érdemes gilisztát keresni a földjében.

(Aki sokat jár a kertjében odafigyelve, az látja is a giliszták tevékenységét. Én már vagy 5 alkalommal láttam konkrétan, ahogy a földre lefeküdt, frissen ültetett kis paprikapalánta levelét húzgálta a föld alá. De nagyobb gyommentes területen tavasszal a frissen kikelt vetemény során végig tudnak menni, és elvinni az egészet, más növény híján. Januárban a szőlő alatt látni, ahogy a lehullott levélnyelek százai állnak ki a földből, szintén a giliszták munkája nyomán.)

Sajnos, ellenük nem nagyon van megoldás.

Pár éve betiltották a klórpirifosz hatóanyagot. Esetleg Szerbiából vagy Romániából lehet hozzájutni megfelelő szerhez, de annyira meg biztos nem fontos, hogy utánajárj. A piretroidok nem igazán hatásosak, a dazomet pedig növények esetében is mérgező lehet nagy dózisban. Esetleg ha tudsz valakitől kérni valami régi, elfekvő Bi-58-at vagy más foszforsav-észtert, az hatásos.

Szokták még emlegetni a cserép vízbe való állítását, de saját tapasztalat, hogy nem működik, mert levegőbuborékok maradnak a földben. Egész napos áztatás nem volt elég, hogy a mandarinom cserepében lévő hangyaboly megszűnjön, másnap már jöttek elő ismét a hangyák. De azok ellen volt rovarölőm.

Talán növényvédőszer-boltban, ha véletlenül van egy ténylegesen hozzáértő eladó, az tud olyan szert mondani, ami gilisztára veszélyes lehet. (Direkt gilisztairtó nem létezik, de egyes szerek veszélyesek lehetnek rájuk nagy dózisban.)

nov. 7. 06:19
 4/6 anonim ***** válasza:
Szép hosszú írás a semmiről... ott bukik az egész,hogy a földigilisztának nincsen rágószerve... nem rágja el semminek a gyökerét.olyan mint egy cső... elől belemegy ami szembejön, hátul meg kijön... nem rág az semmit...
nov. 7. 07:02
 5/6 anonim ***** válasza:

Ja, akkor szerinted csak úgy beleesik a szájába az étel?

Hát nem jól tudod, nézz utána. Nyilván nem fogakkal rág, de a szájszerve alkalmas növényi anyagok aprítására. Ugyanis ezeken él főképpen.

nov. 7. 09:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem nem, te nézz utána...
nov. 7. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!