Van egy használaton kívüli, hagyományos tégla kéményünk, ebbe kötöttem be a konyhai szagelszívót, úgy 20 éve. Sokáig semmi probléma nem volt, de nemrégiben azt észleltem, hogy a szagelszívó lámpaburájában darázs zümmög, gondoltam, valahogy betévedt. Idén nyáron már elég sok darazsat láttunk a kertben. A lámpaburában pedig már négy elhullott darázs van, figyelni kezdtem őket, és a kémény teteje körül látom, hogy oda térnek haza. Ott laknak a kéményben. Mit tehetnék, hogy elűzzem őket?
A kémény kaminlyukába tegyél valamilyen vegyszerrel (pl. petróleum) átitatott rongyot sok papírral és gyújtsd be! A lényeg, hogy sok füstje legyen.
2020. nov. 3. 09:21
2/7 A kérdező kommentje:
Az nem jó. A füst visszajön a konyhába a szagelszívó csövén, másrészt meg is olvaszthatja azt, mert műanyag. Ha meg bekapcsolom az elszívót, az lenyomja a füstöt a kémény aljába és eloltja a lángot.
2020. nov. 3. 11:13
3/7 anonim válasza:
Most már ne csinálj semmit, a darazsaknak végük, november van. Majd jövőre.
2020. nov. 3. 11:45
4/7 anonim válasza:
Hívj szakembert. A darázsfészek nem játék.
2020. nov. 3. 12:32
5/7 A kérdező kommentje:
Nos, megoldódott: A padláson is van tisztító nyílása a kéménynek. Vettünk darázsirtó sprayt. Este, amikor lenyugodtak, felmentem a padlásra, levettem a nyílás fedelét, azt a cementlapot, és éppen ott volt a fészkük, vele egy vonalban. Néhány darázs azonnal kiröppent, ezeket gyorsan lefújtam.
Ezután alaposan befújtam a fészküket, és gyorsan visszatettem a fedelet. Hallani lehetett a cementlapon keresztül is a dühödt zümmögésüket. Éjszakára úgy hagytam, majd reggel kiégettem egy forrasztáshoz használt gázégővel az egész fészket. Úgy égett, mint a laza papírhalmaz. A megégett darazsak és lárvák pedig szerteszét pattogtak.
2020. nov. 4. 15:01
6/7 anonim válasza:
2 hónap múlva, amikor k. hideg lesz, módszeresen nézd át az egész padlást, minden cserépléc, cserép alatt, gerenda körül és a kéményt is. Ha találsz egy akármilyen kicsi fészket is, szedjed össze, égessed el. Abban ugyanis igen jó eséllyel az áttelelő királynő leledzik, ami az egész következő évi nemzedék alapja. Tavasz elején ha látsz repkedni 1-2 darazsat az mind mind új fészket építő királynő, na azokat kell szintén megfogni, lekövetni, lefújni. Nem tőled keltek ki, hanem máshonnan érkeztek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!