Kinek mi vált be élelmiszermolyok ellen?
Szeretném leszögezni azt, hogy tiszta vagyok, gyakran takarítok, fertőtlenítek, mindig jó illat van nálam. A romlott élelmiszereket azonnal leviszem a kukába, nem hagyom, hogy bűzölögjön bármi.
Nos, ennek ellenére az egész kb két éve kezdődött. Talán valamivel behucoltuk az élelmiszermolyt, és azóta sem sikerült kiirtani. Panelról van szó, és a spajzot akkor ellepték, olvasgattunk, mit kell tenni, stb. Pici spajzról van szó, melyben plafonig egy fapolc van, és arra lehet pakolni, előtte egy pici hely a földön, és ennyi. Na, kipakoltunk mindent, amibe belementek azt kidobtuk, a fapolcot lebontottuk, a járólapot felszedtük, a falat lekapartuk, újra festettük, az egész helyiséget fertőtlenítettük, és levendulafüstölőztünk/illóolajoztuk (elvileg ezt nem bírják) a helyiségbe páraelszívó került, ami elég gyakran megy. A polc helyére egy frissen barkàcsolt, tiszta polc került lefertőtlenítve. A ház összes szekrényét kipakoltuk, àttöröltük, minden élelmiszert műanyag/fém, jól zárható dobozba helyeztük. Egy ideig úgy tűnt, hogy megoldódott a probléma, azonban rá pár hétre újra előjött 1-2, amit láttunk persze azt megfogtuk, megöltük, kidobtuk. Ekkor csapdàkat helyeztünk ki, amiket rendszeren kicseréltün, volt hogy csak 1-2 volt a csapdàban, volt hogy több. Azonban a napokban újra viszonylag sokat láttam a spajzban, a csapda majdhogynem tele van. Nem tudom már mit csináljak. Mit rakjak ki.
Nektek mi vált be ellene? Mit tanácsoltok? Esetleg van speciàlis vegyszere? Bármi jöhet vegyszer, házi praktika, nem érdekel az ár sem, csak tudjam végre kiírtani ezeket a dögöket.
Az a baj, hogy bármilyen kis résbe belepetéznek, csomagolások csücskei, dobozok pereme alatt, bútorszerelvényekbe, bárhova.
Mi sem igazán tudunk tőlük szabadulni.
Amit boltból hazahozol élelmiszer, azzal jön be. Liszt, fűszer, magok, aszalt cuccok.
Mindent légmentesen be kell zacskózni abban a pillanatban, hogy hazahozod a boltból. Mert ha kikelnek, akkor csak az az egy kaja megy kukába, a többire nem tudnak átmenni.
Amikor "rajzás" van, akkor napi több alkalommal körülnézni, megülni a repülő egyedeket.
A levendula szart sem ér, nekünk konkrétan a rosszul lezárt szárított levendulás üvegben repkedtek boldogan.
A "feromonos" molycsapda szintén nem használ, ott állt a csapda 2 hétig a szekrényben, ami a gócpont volt, az egész szekrény tele volt mollyal, de úgy értsd hogy 10 db egyszerre, bármikor kinyitottad, de a csapdában konkrétan 0 darab volt.
Ez egy hosszan tartó háború, és sajnos elég egy kis hiba, mondjuk egy lisztet vagy rizst nem zacskóztál be 3 napig, kikelnek, és ismét telepetéznek mindent, ellepik a spájzot újra. Minden kezdődik előlről :(
Ezeket most olvastam.: Minden megvett élelmiszert, amivel be lehet hucooni (liszt, búzadara, kávé, stb) három napra a fagyasztóba tenni, átszitàkni, majd onnan egy jól zàródó dobozba(legjobb a csavaros) hekyezni.
Ami nagyon drága (speciális lisztek, mandula, stb) azt eleve hűtőben tartani.
Ahol az élelmiszert tartjuk polcokat ecetes vízzel àtfújni, plusz csapdàt kihelyezni.
Az élelmiszerek mellé babérlevelet, és levendula/eukaliptusz illóolajas vattàt tenni.
Gyakori szellőztetés, páraelszívàs(szeretik a párás helyeket).
Ezekből még nem próbáltam mindent, de mindenképp megpróbálkozom ezekkel is. Sajnos én is látom azt, hogy ez egy örök háború. A jól lezàrt műanyagdobozban láttam làrvàkat, és kezdek megőrülni ezektől a dögöktől. Undorítóak, a szőr feláll a hátamon, ha meglátok egyet is.
Sok helyen azt írják, hogy ez mindig a boltban vett liszttel, vagy egyéb poràllagú dologgal lehet behurcolni, amit már eleve fertőzötten veszünk.
Én elég gyorsan megszabadultam tőlük és már 6 éve nem jöttek vissza.
Igen, zömmel a boltból hozzuk őket. A raktárkészletben leledzenek. Ezért is hívják készletmolynak :)
Feromonos csapdát ne tegyél ki, mert odavonzza a környékről azokat a példányokat is, amik amúgy elkerülnének.
Én annyit csináltam, hogy kipakoltam mindent minden szekrényből. Minden szekrényt kimostam mosószerrel. Kidobtam minden fűszert stb. (Nekem a vegetában volt a legtöbb).
Mivel átrágják magukat a műanyagon, ezért csak az üveg tartó válik be fém tetővel. Ilyenben tartom a lisztet, darát, a gyakran használt fűszereket.
A tasakos cuccok egy részét a hűtőben tárolom, de a zömét továbbra is a konyhaszekrényben, de azóta nincsenek benne. Ha ezekből akarok használni, kinyitom a tasakot, megrázogatom. Ha van benne, akkor jól kivehetők a pókháló szerű selyem cafatok.
"Feromonos csapdát ne tegyél ki, mert odavonzza a környékről azokat a példányokat is, amik amúgy elkerülnének."
Ezért jó a szúnyogháló, azon nem tudnak átjönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!