30 millióért vennék egy ingatlant. Készpénzben szokás kifizetni vagy utalni kell?
1,5 millió Ft fölött a pénzmosásról szóló törvény miatt muszáj utalni.
Én beballagnék a bankfiókba, és ott utalnék, persze csak ha már a papírmunka teljesen rendben van.
Én nem szeretném ha utalnának - bár nem mosok pénzt - mert 30milliót utána a számláról felvenni, vagy továbbutalni nem 2 fillér.
Nem ismerem pénzmosási törvényt, de tavaly fizettünk ki 12milliót készpénzben, ügyvédnél egy nyaralóért.
Azt hittem én vagyok tudatlan de sok baromságot összehordtatok itt...
"1,5 millió Ft fölött a pénzmosásról szóló törvény miatt muszáj utalni."
Nemrég vettem egy telket 3,5 millió forintért, készpénzben vettem...
"És igen, ekkora összegnél már ügyvéd!"
Ingatlan adás-vételnél egy 150 000 forintos zártkertnél is kötelező az ügyvédi szerződés...
Amúgy nekem mindegy hogy készpénzben szeretnék vagy utalni, kb. ugyanolyan drága mindkettő.
Nincs tiltva a kp, csak körülményesebb.
Max 10-20% kp-t adnék, amennyi egy foglaló/előleg konstrukcióba belefér.
Persze ezt is csak aláírt adásvételi szerződéssel egyszerre az ügyvédnél, ahol
az ügyvéd a 8pld szerződés melett bizonylatolja az átadást. A többi pénz banki utalással 1-2 részletben (ahogy megegyeztek) a bírtokbaadás elött 1-2 nappal menne. Amint megkapják a banki bizonylatot az utalásról, az ügyvéd előveszi az előre aláírt tulajdonjog bejegyzési engedélyt és beadja a földhivatalba....
Nem a teljes folyamatot írtam le, de az ügylet így biztonságos.
A sok kp nem indokolt, főleg, ha több tulajdonos az eladó.
3,5 millióért vettél kp nyaralót? Gratulálok.
A törvény nem ismerete nem mentesít a következmények alól, úgyhogy én nyilvános fórumon nem reklámoznám.
Az erdeti forrást majd kikeresed, ha akarod. És igen, te ÁFA-fizetésre kötelezett magánszemély vagy, vonatkozik rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!