Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Nagykálló, Fehérgyarmat milyen helyek?
Milyen az élet ezeken a helyeken?
Emberekre mi jellemző?
Balhés alakok mennyire vannak fényes nappal?
Mik lehetnek az egyéb negatívumok?
Kulturált válaszokat,
Köszi.
Felsoroltad Szabolcs megye összes rossz nagyobb városát, és velük automatikusan a környékbeli falvakat is.
Cigányokkal teli, munkahely mentes, de cserébe jó drága. Röviden ennyi. Főleg Nyírbátor... Fehérgyarmat sem túl "fehér". Nem is értem a kérdésedet. Szabolcsnak nem véletlenül van meg a híre.
Külön külön nem ismerem őket, de átlagos szabolcsi kisvárosok, közsègek. Nyilván vannak c kategóriások, kocsmák környèke biztos gáz. Amúgy a jobb környèkeken biztos el lehet lenni. Nagykállónak vannak szebb rèszei, nyírbátor azt hiszem nem olyan vèszes.
De, ezeken a helyeken pl ovikban, iskolákban biztos, hogy roma többsèg van, gyereket egyik helyen sem nevelnèk. Programok nincsenek. Tehát arra jók, hogy munka, bolt, aztán otthon ülès, kertèszkedès. Max egy sèta a környèken.
Elképesztően rosszak a lehetőségek. Állások nagy többsége gyári vagy takarítói. Éhbérért. Mindemellett a boltok polcain minden drágább, mint máshol. Ez a hely egy szóval élhetetlen. Hónap elején a buszok tele vannak. Én már alig várom, hogy végre el költözzek innen.
-egy szabolcsi fiatal
Kb egyik helyen sincs normális munkalehetőség. Egyik ismerősöm Kisvárdán dolgozik a baromfifeldolgozóban. Egy borzalom. Más lehetőség nincs a közelben pedig vàltani akar. Fehérgyarmaton lakik a párom.Nincs munkalehetőség. Rengeteg a cigány, az állomáson is ahol várom a buszt sokszor félek. Mátészalkán szoktam átszállni. Szintén sok a cigány. Bár nekem az a város szimpi abból a szempontból, hogy van mindenféle bolt, autósiskola stb a központban és sokfele van buszjárat onnan. Nagykállóiak a nagyszüleim. Ők egy fő utcán laknak, mégis sok a cigány ott is. Szerencsére a szomszédaik nem azok, de nem igazán laknék ott sem. Nyírbàtort nem ismerem ilyen szempontból. Én Nyíregyen lakok kertvárosi részen, a belvárosban dolgozok. Egyelőre jól érzem itt magam. Az említett városok egyikébe sem költöznék el mert nincs munkalehetőség. Baràtom is kamionozni akar inkább :(
N
Bele futottam a kérdésbe.
Kisvárdán élek, egész életemben itt laktam.
A helyzet az, hogy Kisvárda nem rossz város, és nem lenne rossz. Fejlődget lassacskán, de leginkább csak a Fidesznek és a haveroknak - leginkább a sport irányában. Lett stadion, most épül egy multifunkciós tornaterem, éppen mellé - és ott van mellette a fociakadémia és a focipályák is. A város egyébként alapjáraton szép, elég jól karban van tartva. A vezetés Fideszes, tehát munka csak a haveroknak van. Gimnázium van és szakképzések leginkább, egyetem nincs - bár most lett kihelyezett agrár egyetemi kar - bár nem nagyon hallani róla, hogy megy oda valaki.
A fiatalok kb érettségi korig maradnak itt, utána mindenki elmegy innen - csak a haverok nem, akinek van rendezett munkahelye valamilyen kapcsolatok által. Vagy valami gazdag irányból származnak, és akkor rendezve lesz nekik, vagy elmennek. Az érettségi után a legtöbben minimum Debrecent célozzák meg, az egyetemet, vagy Nyíregyházát, ott is az egyetemet - mert itt helyben nincs munkalehetőség.
A családok akik itt laknak, vagy kapcsolatokon keresztül keresnek annyit, hogy elmegy, vagy "csicsó" szinten vannak - közmunkán, vagy hasonlón.
A közbiztonság elég jó, főleg ha a haverokról van szó. Átlag ember jogai itt sem nagyon érvényesülnek.
A suliből kijött fiatalok Budapestre mennek a legtöbben, mert ott van munka, de minimum nagyobb városba: Nyíregyre, Debrecenbe.
A nyírségben (Nyírbátor, és környéke) nem jellemző hogy mennek, csak a valamilyen okból innen elmenni nem tudó emberek - család miatt, vagy alulképzettség miatt.
Még innen Kisvárdáról is Nyírbátorba viszi a busz az embereket dolgozni három meg négy műszakban az ottani gyárakba, a Coloplast-ba vagy a Diehl-be, de jellemzően járnak Nyíregyre is a Legóba.
Itt Kisvárdán a munkaközvetítő jó, ha közmunkát fel tud ajánlani, semmilyen pénzért.
Hajléktalan van pár, de nem sok vizet zavarnak.
Leginkább a gazdagok maradtak, és akik nem tudtak elmenni, és közmunkát végeznek, tengődnek.
Én is távmunkában dolgozok egy Bp-i cégnek, ezért vagyok itt, mert így el lehet lenni.
A közbiztonság nem rossz, látványosan nem szoktak nekiesni senkinek az utcán.
Kicsit falusi életre hasonlít az ittlét - csak városias elemekkel.
A befolyó Eu-s pénzek itt is magánzsebekben, és a haveroknál landolnak - munkahelyet nem teremtenek belőle.
Ide látogatni megéri, mert szét lehet nézni, de itt lakni már más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!