Szeretnék Pesten egy kis garzont venni a belvárosban. Érdemes ingatlaniroda segítségét igénybe venni?
A segítséget úgy érted, hogy keressen neked az ingatlanos lakást?
Egyrészt én vidéki ingatlanos vagyok, másrészt magam is költöztem már (előtte). Én úgy gondolom, hogy ha vásárolni szeretnék, azt én szeretném megkeresni-megtalálni, ami megfelelő. Ez egy szubjektív dolog, hogy hol érzed jól magad, plusz ott vannak azok a paraméterek, amiket elképzelsz (méret, elhelyezkedés, stb, műszaki dolgok, stb.). Az egy másik dolog, hogy elkezded bogarászni az ingatlanos portálokat (ingatlan.com, ingatlanbazár, jófogás, facebook), és elképzelhető elég könnyen hogy ingatlanos árulja álmaid otthonát. De az is lehet, hogy
a tulajdonos. Valamivel kisebb számban árulja a tulaj, de ez változó, ez településfüggő is.
A konkrét tipp: bogarászd a hirdetőportálokat. Akár megvan a konkrét elképzelésed, akár nincs, akkor is fog alakulni keresés közben. Ebbe bele kell jönni, bele kell "tanulni".
Szempontok pl. elhelyezkedés (kerület), méret, ár, erkély, emelet, új, régi (sok van még) és hogy melyik TETSZIK neked.
Köszi a válaszokat!
Alapvetően úgy képzeltem el, hogy én is nézegetek lakásokat, de bejelentkeznék egy ingatlanirodához is, hogy megadott paraméterek alapján értesítsenek, ha új lakás jön. Mivel dolgozom, ezért nem tudom folyamatosan nézni a piacot, így hátha kevésbé maradnék le egy-egy szóbajöhető lakásról.
Illetve, mivel első lakás, ezért nem baj, ha segítenek szerződéskötésben, vagy mindenféle dolgokban, ami csak előkerül.
2. vagyok.
A normális portálokon be tudsz állítani hirdetésfigyelőt a megadott paraméterekre. (ingatlan.com, ingatlanbazár), nálunk újabban sokan hirdetik a saját lakásukat facen, hát az egy borzalom.
Mivel első lakás, lehet, hogy "rutintalan" leszel, és ha a paramétereknek megfelel, az ingatlanos rádumál a szerződéskötésre. Mármint, hogy addig dicsér egy adott lakást, míg rábólintasz. (bocsi :) )
Elvben az ingatlanos dolga a foglaló átadásával véget ér, és akkor kell kifizetni is a jutalékot. De kérheted, lehet kérni, hogy téged végig kísérjenek a folyamaton.
A folyamat: kiválasztod, eldöntöd, megalkudtok (Pesten nem biztos, h annyira fogsz tudni alkudni), ügyvéd, ahol a vételi szándékot, és a foglaló átadását írásba foglaljátok (mármint az ügyvéd), ekkor meg lesz szabva, milyen dátumig kell átutalni a teljes vételárat, és az eladónak mikor kell átadni a lakást (kiköltözni). Egyéb dolgok: pl. ha hitelt veszel fel. Átfutási időben jelenthet differenciát.
Más. Ha bejelentkezel egy irodához, ők csak a saját kínálatukat tudják neked eladni, és a folyamaton végigkísérni. Bármilyen, ingatlanos által hirdetett lakást veszel meg bármilyen irodától elvben (ez a szakma felfogása) kérheted, hogy végigkísérjenek. De az egy iroda nem biztos, h megtalálja neked a lakást.
Van amúgy a család közelében ügyvéd, akivel már szüleid, bárki dolgozott? Mert neked akkor két dolog adna biztonságot: ismerős ügyvéd, vagy a komoly ingatlaniroda ügyvédje (irodák szerződnek ügyvéddel).
Kb. ennyi.
Szóval ahogy gondolod. Mindenképp segítenek, ha rajtuk keresztül vásárolsz.
Ja, itt a gyakorin tájékozódok hogy megy ez most Pesten. Annyira pörög a lakáspiac, hogy egyrészt van, hogy rálicitálnak a lakásra, másrészt meg egy nap gondolkodási idővel már lekésnek egy jó lakásról. Tehát én nagyon javaslom a hirdetésfigyelőt is, és hogy a feltöltött fotókat jól nézd meg.
Kábé tájékozódásképpen rögtön el is kezdhetsz böngészni árak és lehetőségek közt, és hamar ki fog alakulni a nézőpontod.
Még arra vigyázzál, hogy Pesten minden lyukat eladnak lakásnak. Egy ablaktalan pincét is tízmillióért (láttam). Tulajdoni lapba ingyen betekinthetsz, lekérheted ügyfélkapunk keresztül (legyen ügyfélkapud, földhivatal telefonon is segít benne, hogyan kell, online felületén ott van a szám).
Az ingatlan megnevezése lakás legyen, ne iroda, pince, tároló, meg hasonló, mert utóbbit lakásként eladni átverés, de megteszik, abba viszont nem lehet bejelentkezni, stb. Erre vigyázz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!