Forduljak ügyvédhez?
Eladásra kínáltam az ingatlanomat, két fiatal lány egyből lecsapott rá. Helyszínen akartak foglalót adni, de nem fogattam el. Hogy tisztán mennyen az egész, csak ügyvéd által megírt szerződésben kérem a foglalót.
Nos itt rontottam el az egészet.
A két lány csak annyit tudott mondani, hogy letudnak rakni egymillió forint előleget, a többit ha megkapják a hitelt.
Ők azt mondták a hitel már megvan csak egy házat kell kiválasztaniuk, és már kapják is a pénzt.
Sajnos nem így történt. Két hét várakozás után nem értettem miért nem kaptam még meg a foglalót, miért nem vagyunk már az ügyvédnél.
Mindig belekötöttek valamibe, pontosabban az ügyvédek, aztán rájöttem hogy előbb arra várnak hogy mikor tudnak a bankjuktól kijönni felértékelni a házat. Nos miután ez megtörtén, négy napra rá sikerült eljutni az ügyvédhez. Pontosabban ügyvéd féleséghez, mivel ezek ketten tuti hogy még nem csináltak lakás adás vételit.
A foglalót úgy írták meg hogy a pénzt vissza kell adnom ha a lányok nem kapják meg a hitelt.
Persze eddig egyáltalán nem volt szó erről, mivel a lányok biztosra mondták.
Meggyőztek azzal hogy felhívták a bankot aki kezeli az ügyet és átadták nekem a telefont.
Telefonba biztosra mondták hogy a lányok biztos meg fogják kapni a hitelt ezért beleegyeztem.
Aztán azt mondták amint átutalták a teljes összeget, azonnal ki kell költöznöm.
Én mondtam nekik hogy ez lehetetlen, hiszen én is csak úgy tudok lakást venni ha már az összes pénz a kezemben van. Erre az ügyvédek azt mondták ez a saját problémám,
és hogy mit képzelek én, ha már egyszer megkaptam a pénzt egyértelmű hogy azonnal át kell adnom a lakást, és azonnal ki kell jelentkeznem onnan.
Én ebben a pillanatban már fel akartam állni és otthagyni őket, de mégis sikerült nekik rávenniük hogy maradjak.
Megbeszéltük hogy beleveszik a szerződésbe hogy a pénz átadása után négy héttel kell csak elhagynom a lakást.
Nos míg ők elmentek hogy átfogalmazzák a szerződés, vissza tértük után csak aláírattatták a sok papírt és utamra engedtek.
Sajnos csak itthon olvastam át rendesen a szerződés de sehol nem találom a megbeszélteket. Csak azt látom hogy a pénz átadási határidejét a megbeszélteknél egy honnappal tovább növelték.
Tulajdon képen az egész szerződés úgy van megírva, hogy szint csak az egyik felet képviselték az ügyvédek, de tudomásom szerint ilyenkor mind a két felet képviselniük kellet volna.
A szerződésben nemesik szó semmilyen kártérítésről ha véletlenül a valami oknál fogva megszegik a szerződés. De viszont ha én szegem meg akkor fizethetek.
Tudom hogy ott kellett volna hagyom őket egyből, de most már késő bánat.
A kérdés az hogy jogszerűen jártak el az ügyvédek?
Nézettessem át egy ügyvéddel a szerződést?
Van értelme panaszt tenni az ügyvédek ellen ?
Szerintem is nézesd meg ügyvéddel. De én nem látok nagy csalásra utaló jelet, szerintem nem értettél mindent, amit mondtak.
A vevőjelöltek valószínűleg előzetes hitelminősítést kértek, ilyenkor a bank megállapítja, hogy a jövedelmük alapján hitelképesek. Ezért mondták, hogy kapnak hitelt. Ilyenkor egy bizonytalan tényező van, az értékbecslés, mert ha az ingatlant alulértékelik, akkor hiába felel meg a jövedelem, nem kapják meg a hitelt. Ezért szerintem előzetes értékbecslést kértek, ez 2-3 hét, erre kellett várni.
A foglaló rész már zavaros. Kérdés, hogy előleg vagy foglaló van-e a szerződésben. Ha foglaló van, és a vevők visszalépnek, elveszítik a foglalót (ez lenne a te „kártérítésed”} Ha te lépsz vissza, a foglaló kétszeresét kell visszafizetned, ezért olvastad azt, hogy neked kéne fizetned. A foglalójukat viszont nem akarják elveszíteni, ezért belefoglalták, hogy visszajár nekik a foglaló, ha a hitelt mégsem kapják meg.
A kiköltözés része zavaros, ha jól értem, végül nem tették bele, amiben szóban megegyeztetek. Ezért nem szabad olvasatlanul aláírni semmit. Szerintem másik ügyvédtől kérj tanácsot.
Mindig olvasd el.
Szerintem logikus, hogy neked is kell költözési idő, bár célszerű lett volna olyat választani vevőnek, akinek van is pénze. Kifizeti az 1milliót,azt te lerakod foglalónak az új házadra.
Mivel, ha nem kapnak hitelt, az nem a saját hibajukbol történik, ezért vissza kell add a foglalót, ez így van. Ha ők simán vissza mondják, hogy mégse tetszik, máshova mennének stb, akkor nem kell visszaadd. Átvertek sajna. De megtanulod, hogy olvass el mindent. És jobb ingatlanossal intézni, ismerősöméknek így sikerült, könnyebb volt
Egyértelműen csalás áldozata lettél. Az "ügyvéd-féleséget" te láttad élőben? Ki írta a szerződést, ki írta alá, ki az "ügyvéd" aki írta?
Szerintem mehetsz a rendőrségre is, feljelentést tenni. Fordulj ügyvédhez mindenképp.
Szerintem NEM fognak téged kifizetni soha, viszont kirakhatnak a házadból azzal a szerződéssel, amit aláírtál, ha tényleg ügyvéd írta. Én a rendőrségre is mennék, mert ezek konkrétan csalók.
Fentebb leírták, mi a hitelezés menete. Előbb az ingatlant kell kiválasztani, sosincs meg előre a hitel.
Akivel te beszéltél telefonon, az egy beépített emberük lehetett, nem pedig hitelügyintéző. Az biztos nem volt.
Azonnal tessék hivatalos lépést tenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!