Ki a fene akar Budapesten venni egy "lyukat"?
Az utóbbi években borzasztóan elszálltak a fővárosi ingatlan árak, amit nem értek. Kerestem 2 db példát. Eléggé szembeötlő. Mindkét ingatlan 80 MFt körül van.
1. 93 nm-es lakás a nyóckerben, 3. Emelet, régi polgári ház. A belseje tök átlagos, 5-10 éve felújított. 3 szoba, wc, fürdő. Semmi extra. Légkondi van.
2. Vidéki nagyváros, kertvárosi rész. 750 nm, 3 szintes családi ház, 2900 nm telekkel. 2 mélygarázs, beltéri medence, szauna, mosókonyha, teljes gépesítés, luxus stílus, minden van amit akarsz, úgy néz ki mint egy palota. A főváros másfél óra autópályán, a Balaton fél óra. A városban van 2 plaza, ott is megkapsz mindent. Puccos éttermek stb.
Ki az aki mégis megveszi a pesti lakást? Hát normális? Itt kapsz 8x akkora SAJÁT házat/telket, nem kell hallgatni ahogy a szomszéd reszeli az asszonyt, liftezni, van saját udvarod, nem ülsz reggel a dugóban vagy a húgyszagú villamoson, tiszta a levegő, nyugalom van, nem kell törődni a szomszédokkal, akkor bulizol amikor akarsz, tarthatsz normálisan kutyát. Nincs sehol tömeg, lökdösődés nincs ennyi szefós meg veszélyes alak. Én soha nem vennék ennyiért ott lakást. Ezért a 93 nm-es lakásért adnék max 30 millát, többet nem ér. Még ha fővárosi akkor sem.
Ja, és a 93 nm-eslakás 2generációsnak számít Budapesten, messze nem lyuknak.
Max. 19 nm egy "lyuk".
Vidéki kisvárosból származom, Budapestre jártam mesterképzésre, itt ragadtam. Agglomerációban dolgoztam és dolgozok a mai napig. Nem szerettem a belvárost, ezért Budaörsön laktam sokáig albérletben (amit 4. emeleti panel ellenére imádtam), majd szintén agglomerációban vettünk saját lakást egy 30 lakásos újszerű társasházban közös udvarral, parkolóval, sütögető hellyel. Forgalmas út mellett, de ez amennyire hátrány, annyira előny is. Pont a ház előtt áll meg az éjszakai busz.
16 millióért vettük 2 éve. Ma olyan 24 körül van a reális értéke. Ennyi pénzért a vidéki kisvárosban, ahonnan származom családi házat kapok. Nem is csúnyát. Állás lehetőséget viszont nem, vagy csak alig. Hiába van ott nyugalom, vannak boltok, szolgáltatások, szórakozóhelyek, 1,5 óra Budapest (pereme), ha munkahely csak korlátozottan akad.
Számunkra a biztos megélhetés azt jelenti, hogy van egy fix munkahelyem, amit szeretek, amiért korrekt bért kapok és ha valamiért mégsem úgy alakul, simán tovább tudok lépni a szakmámban. Ezt itt Pest megyében bármikor megtehetem és ez ad egy nyugodt, magabiztos érzést. A munkáltatók hozzáállása is teljesen más ennek okán, hiszen tudják, hogyha nem korrektek, semmi nem tart vissza attól, hogy lelépjek és holnap után máshol dolgozzak. Vidéken, ahol a szakmámban maximum 2-3 helyen tudnék elhelyezkedni és ezen cégek vélhetően ismerik is egymást, ez nem ennyire egyszerű helyzet.
Azon felül pedig tehát, hogy az életünket itt érezzük biztosnak, megalapozottnak, csak pluszként jelentkezik az, hogy karnyújtásnyira vagyunk a lehetőségek tárházától. Szórakozás, kikapcsolódás, avagy bármilyen szempontból.
Részünkről a cél itt is a családi ház közvetlen agglomerációban, vagy peremkerületen.
Ha nagyon sarkítani akarnék mondhatnám azt is, hogy Borsodban is vehettem volna 16 millióért kacsalábon forgó házat, de még is mi a fenét kezdjek ott magammal a palotámban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!