Ha eladunk egy ingatlant, s valami rejtett hibája van az új tulaj perelhet. Hogy lehet úgy eladni egy ingatlant, hogy ne perelhessen?
Tájékoztatni kell a hibáról, és erre az adásvételiben is ki kell térni.
(amúgy aki ilyet kérdez, ritka nagy tetű lehet)
Minden eladott áruért szavatol az eladó, lakás esetén a szavatosság 5 év.
Tehát ha valamit a 6. évben vesz észre, már nem szavatolsz.
Nem kell a perig eljutni, szól, hogy talált egy hibát, aminek az OKA az átadás előtt keletkezett, és annak a helyrehozása Téged terhel. Fölösleges a per, úgyis téged terhel. Ezt egy ügyvéd 10 perc alatt megmondja, hogy tényleg téged terhel-e a felhozott hiba javíttatása.
Valahol én is visszásnak tartom ezt a szavatossági dolgot, főleg Magyarországon, ahol nagyon sok felújítandó állapotú lakás, ház van a piacon.
Pl. hallottam olyat, hogy a felújítandó ingatlanon az új tulaj kicseréltetett egy(!) cserepet a régi eladóval, mivel beázott a tető, és megtekintéskor nem látta a repedt cserepet. Na, ehhez nekem nem lett volna pofám.
Ha valaki felújítandó házat vesz, számítson arra, hogy ki kell cserélni egy cserepet, a tapéta leszedésekor talál néhány hajszálrepedést a falakon, esetleg egy-két éven belül elreped a vízveteték. Nálam két évvel a vásárlás után derült ki fürdőszoba felújításkor, hogy rozsdás a vízvezeték, gyakorlatilag kézzel el tudtam törni a csatlakozásnál. Eszembe sem jutott felhívni az előző tulajt, hogy ugyan cseréltesse ki a csövet, inkább megcsináltattam a teljes vezeték felújítást, hiszen azért került JÓVAL kevesebbe a ház mint egy új, mert nyilván lehetnek ilyen rejtett hibák.
A penészesedés is ilyen szerintem: aki vállalja a kockázatot,hogy megvesz egy frissen kifestett régi házat, az alkudjon úgy az árra, hogy utána vállalja a vizesedés, vagy a hőhídak megszüntetését.
Tudom, hogy a magyar az a csillagokat is lehazudja, ha valamit el akar adni, de a másik oldalon sem kellene elvárni egy olcsó régi háztól, ami sok helyütt szinte telekárban van, hogy hozza egy új ház minőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!