Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vételárral trükközés?

Vételárral trükközés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lakáskeresésben vagyok és belefutottunk egy tulajtól eladó lakásba. Félig-meddig meg is állapodtunk, de van egy olyan kérése a tulajnak, hogy ő papíron szeretné kevesebbért eladni a lakást, a különbözetet pedig készpénzben rendeznénk. Egyébként lakáshitelesek vagyunk. Ő szeretne addig elmenni ezzel amíg az önerőnk engedi (ez a gyakorlatban 25 helyett papíron 22 milliót jelent). Nekünk ez annyiból szívás, hogy így rosszabb konstrukcióval kapnánk hitelt, viszont kevesebb vagyonszerzési illetéket kellene fizetni. Egyrészt ez kéne kimatekozni, hogy megéri-e, de gyanítom, hogy hosszútávon nem. Viszont nagyon jó a lakás és így is belemennénk. Viszont zöldfülű vagyok, nem tudom, hogy ezen kívül milyen buktatói vannak a dolognak? Olyanba például bele lehet szaladni, hogy a banktól az értékbecslő kijön és azt mondja, hogy gyanúsan olcsóan adja a tulaj a lakást és esetleg feljelent mindkettőnket, vagy ez amúgy bevett rutin?

Köszi előre is!

2018. máj. 1. 13:57
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Valahol megértem. Ha megveszik ennyiért, akkor megveszik. Én sem lennék a pénzem ellensége. Ha beüt egy válság, akkor is érték marad a lakás, nominális szinten legalábbis biztosan. De úgy meg nem lehet élni egy életet, hogy "mi lesz ha...". Mire beüt egy válság már lesz egy csomó pénze az illetőnek a lakás kiadásból. A válságok meg nem tartanak örökké, nézd csak meg azt, hogy 10 éve mi volt. :) Én elfogadom a szitut ami most van, csak nem jó a farok rossz oldalán lenni, de fordított helyzetben én sem hiszem, hogy a pénzem ellensége lennék.
2018. máj. 1. 17:51
 12/13 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, kezet foghatunk :( Mi is lakásvásárlás közepén vagyunk. Munkán kívül minden háttérbe helyezve, nézzük, nézzük, nézzük, telefonálunk, írunk, megyünk, aztán alkudozunk..már ha eljutunk odáig.

Mi nem veszünk fel kölcsönt, nincs is mire, egy eladott ingatlan árából (+ a család összes megtakarított Ft-ja) szeretnénk lakást venni.

Azt hittem 2 éve,hogy az árak már az egekig emelkedtek, várunk, majdcsak megáll...de nem.

Az árak az egekig emelkednek, és a mi pénzünk, ami számunkra hatalmas összeg az eladó számára kimondva fillérnek számít.

Mi is találtunk végre egy számunkra megfelelő lakást, megegyeztünk, aztán bár mindenben mi kötöttünk kompromisszumot, az utolsóba mégsem mentünk bele.

Én inkább hagytam veszni a lakást mint belemenjek olyanba amiből később esélyem van arra,hogy rosszul jöjjek ki.

Ahogy követem az ingatlanpiacot egyébként azt látom,hogy lehet itt irreálisan magasra tartani egy lakást, esélye nincs,hogy magasan túlárazva elkeljen.

Ha bármelyik portálon feltűnik egy reális áron kínált jó állapotú ingatlan sokáig nem lehet gondolkodni.

Bár azt mondják,hogy nem árt egy ismerős ingatlanost megkeresni, hátha :)

2018. máj. 3. 20:44
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszi a sztorid!

Kicsit offtopic, de "örültem", hogy nem csak mi vagyunk hasonló cipőben.

Pedig Ti ezek szerint készpénzesek vagytok, azokat meg imádják az ingatlanosok. Nem egy és nem két ingatlanosnak volt a top 3 kérdése között az, hogy készpénzes vagyok-e. Amint mondtam, hogy nem, de voltunk előminősítésen, papírunk van róla, hogy hitelképesek vagyunk, azonnal változott a hangnem. Ígéreteket kaptam visszahívásra, hogy egyeztet a tulajjal időpontot, hogy mikor meg lehet tekinteni az ingatlant. Azóta is várok ezekre a visszahívásokra.

Nekünk 7M önerőnk van ami gyűlik-gyűlik, 5M volt amikor nekiálltunk lakást nézegetni, szóval ilyen szempontból az idő mellettünk lenne, ha nem drágulnának a lakások. Mindenhol azt olvasom, hogy lassult a drágulás mértéke. Ahhoz képest február óta keresünk lakást és akkor még 22-23M körül voltak a 4 szobás, 70nm körüli panelek, most meg 25M alatt nem is igazán van, de jellemzőbb a 26-27M.

Nekünk a hitel szerencsére nem gond, mert nagyon magas a nettója mindkettőnknek. Más hitelünk nincs, sose volt, mégis a relatív alacsony önerő miatt az utolsó előtti adós kategóriába kerülünk. Szívás.

Mi is 2 éve tologatjuk a lakásvásárlást, bár megjegyzem akkor még nem is kerestünk ilyen jól és közben volt egy esküvőnk is a párommal ami elvitt jó sok pénzt. De közben rá kellett jönnöm, hogy amíg várunk arra, hogy olcsóbbak legyenek a lakások, addig évente 1,5M-t dobálunk kifelé az ablakon, annyival meg nem fognak lemenni az ingatlanárak, hogy várunk 2-3 évet, kiadunk albérletre ezalatt az idő alatt 3-4,5M forintot és ehhez képest lejjebb menjenek az árak.

Ennek tetejébe a főbérlőnk - jogosan - emelt a lakbéren, szóval lépéskényszerben vagyunk.

Remélem, hogy fogunk találni lakást hamarosan, de nem tudom mi lenne velünk, ha nem lenne ennyire jó a bevételünk mint amilyen most. Így is marha nehéz. Pedig van már jó pár ismerős ingatlanos, február óta jó sok telefonszám összegyűlt. :)

2018. máj. 3. 23:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!