Mi történik ha nem tudok fizetni a lakáshitelt?
Mi rákérdeztünk annak idején a bankban, persze mi több mint biztosra mentünk, de azért kíváncsi voltam, hogy mi lenne, ha...
Az ügyintéző hölgy azt mondta a legrosszabb, amit tehet az ember, hogy egyszerűen csak nem fizeti és halmozza az adósságát.
Be kell menni a bankba és közös megoldást kell találni a problémára.
Végső soron pedig azt mondom ha semmilyen más lehetőség nincs, akkor el kell adni, vissza kell fizetni az adósságot és meg kell próbálni tiszta lappal boldogulni az életben. Semmiképpen sem megvárni, hogy behajtásra kerüljön a tartozás, illetve árverezésre az ingatlan.
Nem véletlenül mondják, hogy úgy kell megválasztani a törlesztők összegét, hogy azt kritikus helyzetben is fizetni tudd.
Pont azt akartam írni amit a 11-es válaszoló!
Már az első nehézségnél menni kell és intézkedni.
Adnak halasztást, átütemezést és még ki tudja milyen lehetőségek vannak!
Persze a legjobb lenne, ha olyan munkahelyet keresnél, ahol olyan fizetést kapsz, amiből továbbra is gond nélkül tudod fizetni a törlesztést, mert örökké egyensúlyozni mint egy kötéltáncos, az idegőrlő.
Ha van rá lehetőség, azt is meg lehet lépni, hogy kiadod és hazamész a szülőkhöz, vagy rokonhoz, baráthoz, barátnőhöz (te ismered a körülményeidet) és a bérleti díjból fizeted a törlesztést.
Egy 20-25-30 milliós lakást már ki lehet adni szép pénzért.
Ez utóbbit azért ne kösd a bank orrára, mert nem mindenütt engedélyezik, viszont ameddig nincs probléma nem ellenőrzik.
És ezenkívül van a már említett hitelfedezeti biztosítás, amit nem tudom, hogy menet közben lehet e kötni, de a hitel nyitásakor biztosan.
Azért azt tudni kell, hogy a hitelfedezeti biztosítás semmit sem ér a kérdező esetében. Tartósan nem fogja senki fizetni helyette a törlesztőket.
Nyilván bank függő, de többnyire csak abban az esetben él, ha balesetből, vagy betegségből adódóan lesz az ember fizetésképtelen. Akkor is csak ha tartósan (2-3 hónapig legalább).
Az ilyen hitelfedezeti biztositásokból élnek a bankok...
És elhitetik hogy ez neked milyen jó..
Bár úgy tudom hogy kötelezővé is teszik.
Jó, hát ezt mondani sem kell, hogy nem a biztosító fogja valakinek a 25 éves hitelét fizetni, ennyire hülye senki nem lehet, hogy ezt hiszi.
De 3 hónapig fizeti munkahely elvesztése esetén és lehet kérni 3 hónap haladékot is.
Aki 6 hónap alatt nem talál ma Magyarországon munkahelyet, az annyira reménytelen eset, hogy már az eredeti hitelbírálatkor sem kapott volna kölcsönt.
A betegségre, balesetre más biztosítási kategória van, azt nem ismerem.
Bár egyetértek abszolút az előttem szólókkal, azzal is érdemes kezdeni, hogy tényleg egy olyan hitel és törlesztőrészletet bevállalni, amit még krach esetében is tudsz fizetni!
Miránk is próbálták "tukmálni" egy kicsit hogy miért nem veszünk nagyobb lakást vagy házat, fizu alapján lehetne simán, de nem akartam 10-20 évre lekötni magam 100 ezres törlesztővel. Inkább vettünk kisebb lakást, kis hitellel, azt ki is fizetjük 5-6 év alatt még ha beüt a krach akkor is. Majd veszünk aztán másikat, ha kell, de valószínűbb hogy külföldre költözünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!