Milyen költségekre számítsak, új ingatlan vásárlásánál?
200 ezer pluszba ide édeskevés, ezt felejtsd el.
Ezeket kell fizetned:
- ügyvédnek általában 0.5-1%-a a vételárnak
- NAV illeték 4%-a a vételárnak (HA 35 év alatt vagy, ez az első lakásod és a vételár 15milla alatt van, kedvezményre jogosult lehetsz ill. újépítésűnél is van kedvezmény, egyébként NINCS, max részletfizetés méltányosságra, és nem az alapján, mit "mondtak be a rádióban" :))
- banki induló költségek (közjegyző, folyósítási díj, értékbecslés, iratok bekérése, stb), 80-120 ezer Ft, ebből elengedhet a bank
- ha foglalót raksz le akkor annak a KPban való felvétele (2 millió Ft -ért 30ezret von le az OTP!)
+ az utalási díj, ha az önerődből megy, az is pár 10 ezer
- bútorok az új lakásba, még ha csak a full alapot veszed (hűtő, mosógép, szuper alap pozdorja konyhapult, matrac, szék, mikró), akkor is több százezer.
- költözés is szintén pár tízezer.
Plusz még néhány kis finomság.
Önerőd mennyi? Mer az nem derül ki. A CSOK nem önerő, ha jól tudom, vagy csak meglévő gyereknél....
Én egyébként ajánlanék független hiteltanácsadóhoz való ellátogatást, az OTP ritka tré feltételekkel ad hitelt.
Azt nem írtad hogy van 3 gyereketek és eladtatok 1 házat meg még a lakást is el akarjátok.
Attól függ, mennyiért adtátok és veszitek az ingatlanokat. Az eladott után adózni kell, az új után csak az eladott értéke felett.
Tehát eladod a lakásod 20 milláért és veszel egyet 18-ért, tényleg nincs illeték a vett lakás után.
De itt nem mindegy, ahogy mondják, hogy tanya a Bakonyban vagy banya a takonyban. Ezekkel a részletekkel más a szitu teljesen.
Én azért továbbra is javaslom hogy
1) keress meg egy független hitelügyintéző szervezetet, úgyis ingyenes náluk a konzultáció, ők számtalan bank számtalan ajánlatát eléd rakják.
Mi jól keresünk, de az OTP kamatlábak botrányosak nekünk is. A KHnál lesz végül a hitel, szintén alig van kiadása.
2) 3 gyerekkel ki akarod centizni a dolgokat? Na ez nekem furcsa lenne. Ha ott vannak, akkor még minimum 1 millát számolj rá, csak biztonsági tartaléknak.
Mi van ha megcsúszik az átadás-átvétel, kétfelé kell fizetned 1-2 hónapig... stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!