Heves vagy Szabolcs megye?
Nem a dunántúli, és a pestiek véleménye érdekelne. A két megye közül hova költöznétek és melyik településre? Ingatlan árak, városközelség és a közbiztonság fontos.
Többi megye most nem releváns.
Ismét 7-es vagyok
Sajnos ha vidékre költözöl, az ingázást előre be kell kalkulálnod az életviteletekbe és a büdzsébe, mert ha csak nem otthon dolgozol, vagy vendéglátással, esetleg mezőgazdasággal foglalkoztok, ritka az a település (még az "elit" megyékben is) ahol helyben van üzem, vagy gyár, vagy pezsgő kereskedelem.
Ellenben ha ügyes kőműves, burkoló, asztalos, villanyszerelő, vízszerelő vagy, akkor el leszel látva a sírig munkával.
Én naponta 100 km-t (50-50 ingázom, pedig Pest megye budai részén élek)
7-es vagyok megint:)
És azért merek hozzászólni a kérdéshez, mert Heves megyei születésű vagyok, az egész rokonságunk most is ott él (Eger, Ostoros, Andornaktálya, Szarvaskő, stb.) nekünk meg a Tisza-tónál, Abádszalókon van nyaralónk.
A 7-estől kérdezném, hogy Bélapátfalván a romákon túl nincs más negatívum? Nem élek ott, de pl. más dolgokra is felhívták a figyelmünket, amikor a helyről kérdeztünk.
És nyilván a 2011-es statisztikát sem lehet biztosra venni, de kiindulásnak jó lehet.
Próbáltam összeszedni a gondolataimat, hogy mi lehet ott a hátulütő és csak egy valami jutott eszembe, de már az sem aktuális.
Annyi, hogy amikor még működött a cementgyár, akkor a széljárástól függően borzasztó fehér poros volt minden, ablakokat nem lehetett nyitva tartani. Ugyanez igaz a DCM-re is. De a cementgyár 15 éve bezárt.
Elmondanád, hogy te mit hallottál? ... már amennyiben nem titok.
6 és 13-as vagyok. Nem véletlenül nem írtam ki, mert nem tudhatom, mennyi a valóságalapja. De legyen. Az öregek és fogyatékosok otthonáról van szó. Tudom, hogy nem szép, mert mit tehetnek ők arról, hogy ott vannak. De egy percre képzeld magad egy helyi vállalkozó bőrébe. Akitől hallottam, jogos érveket hozott fel, teljesen hihetőnek tűnt a probléma, mi szerint "rontják a bizniszt". Igen, elég ronda dolog így hozzá állni. Úgy értesültem, hogy a településen a turizmus erősségét már csak látszatilag próbálják fenntartani a helyiek, mert sokan ebből élnek, szobáztatnak, panziójuk van. Viszont aki arrafelé akar menni nyaralni, inkább választja Szilvásváradot, vagy Eger közvetlen környékét. Hát ennyi lenne. Ez minket azért érintene kiváltképpen mert mi vállalkozásban gondolkodunk. És ha hasonló turizmus-akadályozó tényező van a településen, akkor nagyot lehet bukni. Ennek persze utánanéztünk volna, mielőtt bármit kijelentek róla.
Az viszont igaz, hogy a romák aránya valamelyest nagyobb a kelleténél a statisztikák alapján is.
7 vagyok
Ezt valóban nem hallottam, de nem is értem igazán.
Elvben, ha működik egy bentlakós intézmény valahol, azokat élelmezni kell, ruházni, kell ágynemű és gyógyszer, aki ki tud járni az vásárol a boltokban, a helyiek egy részének munkalehetőség.(Adminisztráció, ápolók, gyógytornász, orvos, fodrász, pedikűrös, takarítók, kertészek, anyagbeszerzők, karbantartók, szakácsok, egyéb konyhai személyzet, biztonság, stb.)
Ellenpélda, hogy Gyömrőn létrehozták az Idősek falvát, ami egy kisváros Gyömrőn belül és azóta Gyömrő felvirágzott.
A bélapátfalvi cigányok?
Kevesebben vannak, mint Érden, Diósdon, Pomázon, Csobánkán, vagy Nagykovácsiban, pedig ezek méregdrága, "divatos", budai helyek.
(7)
Közben rákerestem, ezt találtam:
Gondolom a helyiek problémáját az jelenti, hogy egyes, - önmagukat ellátni képes - fogyatékost (vak, süket, mozgáskorlátozott stb.) de nem szellemi fogyatékost(!) intézeten kívül akartak elhelyezni, de nem tudom lett e belőle valami.
Tényleg nem értem a helyiek problémáját ez ügyben, bár nem is vagyok megfelelően tájékozott.
Az érzéseik úgy gondolom inkább szubjektívek, de gazdaságilag megalapozatlanok.
(6)
Én alapvetően szkeptikusan állok az ehhez hasonló cikkekhez, mert hajlamosak túlozni, vagy egyoldalúan bemutatni bizonyos dolgokat. Be lehet állítani a szilvásváradiakat a világ leggonoszabb embereinek, de 1. nem tudjuk, pontosan mi történt, az hogy ez meg az így hangzott el, ki bizonyítja? 2. valahol meglehetne azért érteni az ellenérzésüket is. Nézd, egy olyan településről van szó, ahol évtizedek óta nagyon sok család a turizmusból él, vagy egészíti ki a keresetét. Természetes, hogy próbálnak tenni az esetleges "ártó" elemek ellen.
Szerencsétlenek tudom, hogy nem tehetnek semmiről, és valószínűleg a légynek sem ártanak, de nézd egy kicsit vállalkozó szemszögből a dolgot. Vagy turistaként. Elmész, hogy jól érezd magad a családoddal, élményekkel gazdagodj, gyönyörködj a tájban, a környezetben, a panorámában, élvezd a levegőt, és egyszer csak szembe jön veled az otthon 6-8 lakója. Bármennyire is nem kellene hogy ez ma problémát jelentsen, legyünk őszinték. Az élményetek nem lesz teljes, az említett dolgokon kívül más is megmarad. Hangsúlyozom, nem tehetnek ők semmiről. Hülye az emberi természet, mert ha vegyes élményekkel távozol egy helyről, nem biztos hogy oda visszamész. Vállalkozó szemmel ezt is mérlegelni kell.
Az a cikkből is kiderül, hogy milyen állapotok uralkodn(t)ak az otthonban, szerinted ezek után tényleg költenek olyan létszámú személyzetre, mint ahogy írtad? Jó ha mindarra van három ember, azok sem feltétlen helyiek, szóval azt enyhe túlzásnak érzem, hogy munkahelyeket teremt az otthon megléte.
Ez persze csak akkor érvényes a kérdezőre, ha ilyesmiben gondolkodik, de ha pl. mezőgazdaságban vagy közeli városban való munkavállalásban, akkor tárgytalan, mert a közbiztonságot nyilván nem rontják ezek az emberek, ahogy a helyiek életét sem zavarják.
A cigány kérdés: A statisztika alapján azért az 5-7% inkább 10, és tudom, hogy erre nem kellene alapozni, de szerintem ha el is tér ettől a valóság, az inkább magasabb számot mutatna, mint alacsonyabbat. Miért? Azért, mert nem hiszem, hogy egy magyarnak lenne oka cigánynak vallania magát, míg a másik oldalról előfordulhat, illetve a szaporodási mutatókban sem mi állunk jobban, így az elmúlt 6 év alatt esélyes, hogy romlottak az arányok. A 10%, de legyen csak 5-7, számomra az is az elfogadható felett van. Ezt persze egyéne válogatja, nekem soknak tűnik a szám. Írtad, hogy nincs velük probléma, nincsenek balhék, ez viszont jó. Látatlanba mégis soknak találom a számukat ott, pontosabban vannak a közelben olyan települések, ahol ennek a töredéke csupán.
Kedves Kérdező, miért ennél a 2 megyénél kell leragadni?
Gyönyörű hegyes-dombos vidékek vannak az országban másutt is, Somogy, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron.
Mindenütt vannak olcsóbb ingatlanok is, sokszor egész jók, csak türelem és kitartás kérdése.
Munkába, suliba járást vidéken a 80% ingázással oldja meg, olyan helyet meg, ahol nincs cigány nem igen találsz. Már mindenütt vannak, a Rózsadombon is, csak ott a gazdagabbak.:(
Elhiszem, hogy igyekszel olyan helyet keresni, hogy ne ez legyen a település jellemzője, semmi garancia nincs rá, hogy félév múlva nem költözik a szomszédodba egy ilyen pereputty. Aztán ahova egy beteszi a lábát, jön utána a többi is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!