Fót, Dunakeszi, Maglód, Gyömrő, Budakeszi stb. vidéknek számítanak vagy inkább külvárosnak? Mi számít vidéknek?
Budapesthez képest ez vidék. Külváros pl. Pestszentlőrinc, Csepel, stb., ezek Budapesthez tartoznak, de a peremén vannak.
Szerintem te alvó városokra gondoltál, ahol nincs munkalehetőség, csak lakni mennek ki az emberek. Amiket felsoroltál, a többség ilyen.
A "vidék" is több jelentéssel bír.
Szigorúan véve minden vidéken van Bp határain kívül.
Másik értelmezsben a nagyvárosoktól távoli területes stb...
Gyömrői vagyok, ez agglomeráció, más szót nem is lehet rá használni.
A lakosok többsége beingázik Pestre dolgozni, kevesen dolgoznak helyben arányaiban. Ugyanakkor nincs már (sajnos) vidék jellege, mindenkit zavar a kukorékoló kakas, a kutyaugatás, a flex. Közel sincs olyan összetartás és mindenki-ismer-mindenkit, mint régen. Amikor gyerek voltam, masszív állattartás volt, szomszédolás, idős néniknél cseresznyeszedés puszira, tehát tényleg vidék volt. Most ez elképzelhetetlen. A családi házakat is ledominálják a soklakásos társasházak tenyérnyi leviakolorozott "kertekkel". (No offense, ez nem a "régen a sz.r is jobb volt" siránkozás, hanem tények.)
Szóval én vidékről inkább ettől kifelé beszélnék, ahol nagyobb az összetartás, inkább van mezőgazdaság, stb.
Kérdező: a véleményemet írtam le, ráadásul tök normális hangnemben, úgyhogy nem igazán tudom hová tenni a gúnyolódást. De az is lehet, hogy rosszul jön át. A véleményemet pedig azért írtam le, mert pont jól alátámasztotta, hogy miért nem külváros (nem tartozik egyik város sem PÖSTHÖZ), és miért nem vidék (mert már évek óta veszít ebből a jellegéből). Agglomeráció.
Amúgy a városi és a vidéki lét két különböző dolog, egyik sem "fejlettebb" a másikhoz képest, nagyon rossz az alapkoncepciód, ha szerinted igen. Egyik nincs a másik nélkül. Ugyanis a panelbalkonon meg a városi zsúfoltságban nem tudod megtermelni magadnak a zabálnivalót, de igazából egyik terméket sem. A logisztikai központok, a gyárak sem a nagyvárosok közepén, hanem azoktól távolabb esnek. Ergo a nagyváros pont felfordulna a vidék nélkül, ahogy fordítva is. Szóval szó sincs fejlődésről, városiasodásról van szó, ami valakinek tetszik, másoknak annyira nem. Erről írtam, és pont.
Az igazi proliság a teljesen érthető szövegkörnyezet ellenére kijavítani Pestet Budapestre. Ezt már csak az elütések részletes szemlézése szokta alulmúlni.
Hivatalosan Bp keleti felét is Pestnek hívják, nem csak a megyét.
És Pest megye keleti felében úgy szokták mondani, hogy megyek Pestre, amikor BUDAPESTRE mennek. Még akkor is, ha éppen a budai oldalra mennek.
Ahogy Mezőkövesdet is csak Kövesd-nek, Hódmezővásárhelyet Vásárhelynek nevezik a környékükön....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!