Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Milyen költségekkel jár egy...

Milyen költségekkel jár egy lakás eladása?

Figyelt kérdés
Előtte vagyok, ingatlanos mondta, hogy segít az ügyintézésben, de szeretnék tájékozódni. Azt tudom, hogy jutalékot fizetek neki, ami a szerződésben van. De nem tudom, hogy én fizetem e az ügyvédet, felesben a vevővel, vagy teljesen ő? Milyen kiadásokra számíthatok még, vagy ezt hol tudom megnézni? A lakás 9 M Ft, tehermentes, a sajátom. Köszönöm a válaszokat!

2017. aug. 29. 23:31
 1/7 anonim ***** válasza:
67%

Jutalékot fizeted csak. Az adásvételi szerződést mindig a vevő fizeti.

Ha 5 éven belül vetted és nem veszel másikat,akkor adózni is kell.

2017. aug. 29. 23:42
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Adóznia csak akkor kell, ha többért adta el (ráfordítások összegét levonva), mint amennyiért vette, vagyis jövedelme keletkezett belőle. Sávos adózás van (több év után kevesebb %-nyi után kell adózni),15%-ot.
2017. aug. 30. 06:10
 3/7 anonim ***** válasza:
74%
Energetikai tanúsítványt már készíttettél? Az is vagy 15 ezer Ft.
2017. aug. 30. 08:01
 4/7 xswerdy ***** válasza:
100%

1-nek: nem számít, hogy vesz-e másikat az adó szempontjából.

Kérdezőnek: jellemzően az ügyvédet a vevő választja, és fizeti. Ettől el lehet térni, de nem jellemző. Előfordul, hogy az eladó egy másik ügyvédet felkér a szerződés véleményezésére, ha ilyen igénye van, azt természetesen ő fizeti. A tulajdoni lap lekérésének díját szokta az ügyvéd az eladótól kérni, mivel a tulajdonjog hiteles igazolása az eladó feladata. De van, hogy ez is benne van a vevőtől kért (általában %-os) díjban.

Az ingatlanos szükségességén elgondolkodnék, nem biztos, hogy megéri a pénzét.

2017. aug. 30. 10:35
 5/7 A kérdező kommentje:
A választ mindenkinek köszönöm, ment a zöld pacsi. 4. válaszolónak: Már szerződésünk van ingatlanossal, de ha lejár, nem hosszabbítom meg. Kérdés: A lakást 15 éve vettem, azóta nyilván feljebb ment az ára, de fél éven belül veszek másikat. Ilyenkor kell adózni valamit utána?
2017. aug. 30. 12:21
 6/7 anonim ***** válasza:
50%

Az új lakás után fizetendő illeték mértékét csökkentheted a most eladott ingatlanod értékének beszámításával.

Fontos, hogy az új lakás vásárlásakor az adásvételiben legyen megfogalmazva, hogy a vásárlást megelőző (-vagy azt követő) 1 éven belül tulajdonodban álló ingatlan eladásra kerül(t), és kéritek a NAV-ot ennek megfelelően kiszámítani illetve kivetni a fizetendő illeték mértékét.

2017. aug. 30. 12:28
 7/7 xswerdy ***** válasza:
100%

Összefoglalva. Van adó, meg illeték.

Adóznod az eladás után kell, ha drágábban adod el, mint vetted. És öt év után mentesülsz az adó alól, ugyanakkor az nem számít már, hogy veszel-e másikat.

Illetéket a vásárlás után fizetsz, az érték 4%-át. Itt számít, hogy egy éven belül (előtte, vagy utána) vettél-e másikat, ha igen, csak a különbözet után fizetsz illetéket (ha drágábbat veszel, ha olcsóbbat, akkor nem).

2017. aug. 30. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!