Nagymamám nekem akarja adni a házát. Mit tehetnénk?
Tehát az ingatlan 1/6-át szeretnéd megvenni?
Ha már az 1/6ra is van bejegyezve vh.jog akkor csak azzal együtt ajándékozhatja neked. Megvenni meg csak a végrehajtóval megegyezve vagy az árverésen tudod.
Ha még nincs rajta vh.jog akkor sem jobb a helyzet, mert "ha" így próbálja meg "menteni" a vagyonát, téged is eljárás alá vonnak.
Miért kell kamu árral megvenned?
Vedd meg a végrehajtáskor gombokért, mert az 1/6-od résznek nem lesz nagy ára és akkor már csak a másik kettő hangyányi tulajdonát kell megvenned, ahogy lehetőséged nyílik rá.
Gondolom az egyik 1/6-od valamelyik szülődé, tőle akár ajándékba is megkaphatod, mert nem sokat érhet, kivéve, ha a Rózsadombon egy másfél milliárdos palotáról beszélünk.
Ez a közös tulajdonlás egyébként is jó nagy szar.
... ráadásul mint 50%-os tulajdonosnak, elővásárlási jogod is van.
Én igyekeznék megszerezni a házat, aztán vagy benne laknék, vagy eladnám, de semmiképp nem közösködnék.
Tegyünk tisztába néhány dolgot!
Az elején azt írtad, hogy a ház fele a Mamádé, A többi a gyerekeié.
Most azt írod, hogy Mamádé kizárólag és anyukádnak is van 1/4 része?
Szerintem:
A Mamádnak van 1/2 tulajdona és haszonélvezete a másik 1/2re, aminek a tulajdonosai 1/6-1/6 arányban a gyermekei.
Mamád rendelkezhet a saját tulajdona felett. De a többi nem az övé!
Kérjetek ki egy tulajdoni lapot, azon látszik, hogy van-e bejegyezve VH-jog az egyik gyermek 1/6 tulajdonára.
Akkor az van amit írtam!
A Mamád a felével rendelkezhet!
A másik 3*1/6 meg a testvéreké!
Amelyiken vh van azt az árverésen tudod megszerezni a legegyszerűbben. Anyukád neked adhatja, a harmadik testvért meg meg kell kétdezni mit szeretne!
Tehát, mivel az ajándékozás egyenesági fel és lemenők között illetékmentes, így ha nagymamád és édesanyád is neked ajándékozza a részét, akkor 4/6-od része a tiéd lehet teljesen költségmentesen (persze ügyvédi ktsg, tulajdoni lap kikérés ilyesmi azért ajándékozásnál is van).
A maradékra vonatkozóan a többiek már leírták a lehetőségeket. Ha a tiszta 1/6 tulajdonosa nem akarja esetleg eladni, bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!