Milyen előnyei/hátrányai vannak annak ha egy panelház legfelső emeletén szeretnék lakást venni?
a legjobb, én a 10-ediket is imádtam.
már nyugalom van, senki nem zörög feletted + én pl berendeztem magamnak napozó kertté a tetőt, és mindig felmásztunk haverokkal azt tulképpen egész nap elvoltunk, lényeg h én nem látok hátrányt, előnyt viszont sokat.
A legfelső emelet lakásait Penthouse-oknak hívják különböző előnyeik miatt. Ezek közül egyik az, amit a kolléga is jelzett felettem, hogy senki nem járkál feletted és a víz is tőled indul lefelé, tehát WC-k öblítése sem zavaró.
Személy szerint 10 emeletes tetején lakom, és itt az is velejáró, hogy nyáron igen kellemes szellő lengedezik a lakáson át, szóval ez megint plusz. Ha van szabályzó a radiátoraidon, a túl meleg télen sem lehet probléma.
Na akkor szép sorban összeszedve:
Hátrány:
-esetleges beázás
-sokat kell lépcsőzni, mert az 5 emeletesnél alacsonyabbakban nem nagyon szokott lift lenni (bár ez jót tesz a kondinak, szóval ha fiatal vagy, akár még előny is lehet, de azért felcipekedni nyaralás vagy nagybevásárlás után így is kihívás)
-nyáron nagyon meleg van
-télen lehet, hogy nagyon hideg van, főleg, ha szélső lakás (ennek ellenére van, ahol pont, hogy télen is nagyon meleg van, szóval a háztól függ)
-10 emeleteseknél általában ott fordul meg a lift (ha nincs még egy plusz szint), ami zajjal jár, de ez téged nem érint
-vészhelyzet esetén nehezebb kijutnod, mint annak, aki lejjebb van
Előny:
-kilátás
-nem dübörögnek, zajonganak a fejed felett, illetve az ajtód előtt is csak a szomszédok mászkálnak el, szóval csendesebb
-tisztább a levegő
-nem látnak be (hacsak nem panelház van előtted is)
-olcsóbbak ezek a lakások (bár eladásnál ez hátrány)
-megerősödik a vádlid a lépcsőzés miatt
Mi amúgy most vettünk egyet, csak a negyediken. :) Hát remélem az előnyök kárpótolnak a hátrányokért.
Legfelső emelet lakásait általánosan penthouse-nak nevezik? Vicces, főleg egy panelnél. :-)
A penthouse egyik legfőbb jellemzője a nagy terasz, esetleg tetőkert, több irányú panoráma.
Nálunk Magyarhonban gyakran ráaggatják hasonló paraméterekkel nem rendelkező lakásokra is ezt a jelzőt, de panelnél még sosem hallottam. :-)
A kérdező kérdéséhez kapcsolódva: beázás könnyen ellenőrizhető (közös képviselőt érdemes megkeresni), csendesebb, jobb kilátás.
1 évig laktam panelház 10. emeletén. Ez egy újpesti ház volt, albérlet.
Arra emlékszek, hogy nyáron elképesztő meleg volt odabent, éjjel nyitott ablakoknál sem igazán akart csökkenni a hőmérséklet, éjfélkor még simán 30 fok volt a lakásban.
Azt aláírom, hogy valóban csendes, de egyszer elromlott a lift, egy hét vádli eddzést bizony megéreztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!