Hogyan alakulhatnak majd a lakásárak, valamint ezekkel az "adottságokkal" milyen kedvezményeket vehetek igénybe?
23 éves Egyetemistaként gondolkozok lakás vásárláson, szülői segítséggel. A I, II, V, VI, VII, XI, XII kerületek jönnének szóba, nagyjából 15 millióig lenne rá keret, és azért 27 négyzetméternél nagyobbra pályáznék. Akad pár ilyen amennyire neten utánanéztem, persze nem rengeteg.
Kérdésem első fele az lenne, hogy mit gondoltok az elkövetkezendő 1 évben, hogyan alakulnak majd a lakásárak a fent említett környéken, az említett kategóriában.
A másik része a kérdésemnek arra vonatkozik, hogy a lakás vételi áron, meg felújítási és berendezési költségeken kívül milyen egyéb kiadások várhatóak, illetve, hogy nekem milyen kedvezmény jár esetleg. (CSOK-ot hagyjuk ki kérem). Amennyire én tudom ügyvéd, aki jegyzi, valamint vagyonszerzési illeték, ami az ár 2%, theát a 15M esetén 300ezer amit én első lakástulajdonos létemre fizethetnék 12 hónapos részletekben.
Előre is köszönök minden segítséget,.
A vásárlással járó költségeket nagyjából össze is foglaltad! :) Ennyi.
A lakás árak egy-két éven belül tuti esni fognak, kipukkant már a buborék, és megnyugodott a piac. Ráadásul aki beparázott a befektetéseinek biztonsága miatt, és minden pénzét elköltötte, mindegy milyen kotu, csak ingatlan legyen, azok már kiköltekeztek! És már nem bírja tartani magát sokáig ez az eszetlen ár.
Én azt javasolnám, ha teheted, és nem muszáj mindenképpen most vásárolnod, várj vele még egy-két évet. Tuti jobbat kapsz ugyanazért a pénzért.
Persze arra figyelj, hogy ha már most megvan a pénzed, ne veszítsen az értékéből.
De az már egy másik történet. :)
Mivel ezek a kerületek amiket felsoroltál Budapest legfrekventáltabb és legkeresettebb kerületei, a lakásárak is ezekben a legmagasabbak, én nagyobb árcsökkenésre nem számítanék a helyedben, főleg nem 1 éven belül.
Ahhoz hogy csökkenjenek az árak Budapest legkeresettebb kerületeiben, ahhoz nagyobb gazdasági visszaesésnek kellene bekövetkeznie.
Maximum a növekedés áll meg vagy lassul a mértéke (ahogy ez történt is az elmúlt fél évben).
Igazából a budapesti lakásárakat más tényezők is mozgatják mint a vidékiekét, nem a brókerbotrány meg a csok (a brókerbotránynak ehhez mi köze?)
CSok nyilván felnyomja az árakat de az mindenhol.
Egyrészt a turizmus, a legjobb egyetemek, továbbtanulási lehetőségek, jobb munkalehetőségek és magasabb fizetés mint vidéken. Ezekben a tényezőkben nem lesz negatív változás, ráadásul az elmúlt években az agglomerációból visszaköltözők száma is nőtt. Ezek mind felfelé nyomják az árakat.
Olyan sincs szerintem h "elfogy a befektetők pénze". Igen, van akié elfogy, de van akinek az elkövetkező időkben fog összegyűlni annyi pénze h vegyen egy lakást befektetési céllal (pl. én), esetleg eddig le volt kötve a pénze és pár év múlva jár csak le stb.
Az nem számít, hogy szerintünk most túl vannak-e árazva a lakások vagy se, amíg lesz rá fizetőképes kereslet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!