Mi a földszinti lakásokról a véleményetek?
"Egy társasházi földszinti lakásé pedig egy zárt kövezett udvarra, ahol nem cserélődik a levegő. "
Nekem speciel az ablakok egy csendes parkra nyílnak. Csak a bejárati ajtó nyílik az udvarra. Se autósforgalom, se átmenő gyalogos forgalom, és belváros közepe :) Madárcsicsergés reggelente és susogó lombkoronák :)
Szóval ez mindig a konkrét lakástól függ.
Még az előző vagyok.
Fűteni viszont kell, mert a 6 felületből oldalról 1 szomszéd van, és a felettem lakó. Alattam fűtetlen pince, a másik 3 oldal a kinti levegővel érintkezik.
Előny viszont, hogy a legnagyobb kánikulában sem volt több 27-28 foknál, míg a másik lakásomban 31-32 fok is volt nyáron.
Nem annyira rossz a földszinti lakás, bár azt érdemes tudni, hogy nagyjából feleannyit ér egy földszinti lakás, mint egy ugyanolyan lakás a második emeleten.
Ha nagyon olcsón meg tudjátok venni, akkor nyugodtan.
11: Persze!
A Kérdezőnek a lehetséges hátrányokból csináltam egy gyűjtést.:)
Tavaly vettem egy földszinti belvárosi lakást, le lett cserélve az összes nyílászáró, fűtéskorszerűsítés stb. A rezsi elég alacsony, szellőztetni remekül lehet, mivel a konyha és fürdő a lichthofra néz (kereszthuzat garantált). Nagyon csendes a lakás-még sosem aludtam olyan jól, mint ebben a lakásban-, de hozzá tartozik, hogy belső udvarra néz, és az egyike az utolsó lakásoknak, szóval nincs az ablakok előtt átmenő forgalom, se kukák se semmi. (A kukák a bejárati előudvarban vannak.) Az is igaz, hogy első dolgom volt berácsozni az összes ablakot/ajtót (egész életemben rácsok voltak az ablakokon, szóval nálam ez alap), de a 2 szomszédomnál nincs rácsozás és vagy 20 éve élnek itt.
Szóval összességében:
Előnyök:
-nagyon olcsón meg tudtuk még venni
-belvárosban van és mégis nagyon csendes
-összességében nagyon élhető
-van egy lichthofja (ami egyben hátrány is)
Hátrányok:
-Egyszer leesett egy macska a lichthofba (és miután a tulajdonos elvitte a tetemet nekem kellett szétcsapatnom a vérét) emiatt erőteljesen gondolkodom, hogy kifeszítek egy hálót a magasba
-mivel földszinti, alatta van a pince, öreg a ház a nagy esőzéseknél az egyik falon látni, hogy kb 50 cm-ig megszívta a fal magát vízzel. (A jövőben vízszigetelve lesz a padló stb. de az már másik történet.)
Télen-nyáron ugyanolyan klíma van egyébként a lakásban, sosem tikkasztó meleg, de fázni sem fázok.
Amire szerintem nagyon vigyázzatok ha földszintit néztek: környék, hova néz a lakás ablaka, van-e bolond a házban/vagy furcsa mamika aki mindig benéz, csapkodják-e az ajtót, járnak-e be csövesek (bár ha nem ott van a kuka észre se venni). A lakás állapotánál: milyen szagok vannak? (van-e doh/penész szag)Van-e vizesedés (felpúposodó fal/tapéta/fa.) Ami az egyik legfontosabb: Mikoriak a stangok/fővízcsövek? Ha régi ólomcső akkor biztos hogy sok dugulós probléma lesz, min. a wc-nél lévő legyen kicserélve műanyagra (vagy 5x vastagabb az átmérője), ha ez nincs meg és nem is tervezi a társasház akkor felejtős, nagyon sok macera van vele...
Nagyon számít, hogy milyen magas a lakás, milyen fűtés van benne, tervezitek-e a felújítást. Nálunk amikor megvettük 1 konvektor volt az egész lakásban, de lecseréltettük mikára, és minden helységbe került 1 radiátor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!