Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Fundamentával előleg-hogy?

Fundamentával előleg-hogy?

Figyelt kérdés

Ha én Fundamenta LTP-ből veszek házat, akkor a foglaló hogy megy? Mert elvileg ezt kötelező fizetni az adás-vételi szerződés megkötésekor.

Na de ha nekem több millió önerőm van a lakástakarékban, akkor még ezen felül tegyek félre több százezret, milliót foglalóra?? Mert ez irreális....

Hogy megy a házvásárlásnál a Fundamentával való finanszírozás?

Másrészt a járulékos költségeket (közjegyző, becsüs, illeték stb.) mehet a lakástakarékból, ha a ház vételárán felül marad rá összeg? Beleszámítják ezeket?

2016. márc. 21. 20:34
 1/6 xswerdy ***** válasza:

Nem kötelező sem foglalót, sem előleget fizetni. Jellemzően szokás, de semmi nem kötelezi a feleket. Én is vettem úgy hitelből ingatlant, hogy mindent egyszerre fizettem. Se előleg, se foglaló.

A konkrét bankkal kell egyeztetni a részleteket, jelen esetben a Fundamentával.

2016. márc. 21. 23:28
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem kötelező sem az előleg, sem a foglaló. A gond az, hogy a kiutalásra várni kell. Mi ezt úgy hidaltuk át, hogy amikor eldöntöttünk, hogy lakást veszünk, akkor kértük a szerződés kiutalását, szépen kivártuk a három hónapot, közben nézelődtünk. Amikor meg lett az igazi, akkor pedig kértük az összeg kiutalását. Ez a felmondás után fél évvel volt, de addig is szépen kamatozott a pénz. Ha előbb találtunk volna házat, akkor bajban lettünk volna, de akkor máshonnan fizettük volna az önerőt, ebből meg a felújításra költöttünk volna. Egyébént lehet plusz díjért gyorsítani a kiutalást, és akkor egy hónap alatt megtörténhet. Közjegyzőt, értékbecslőt, illetéket, ügyvédet, tervezőt stb nem lehet belőle fizetni.
2016. márc. 22. 06:51
 3/6 A kérdező kommentje:
Pedig én úgy emlékszek, hogy pár éve mikor kötöttem a bankárom azt mondta, hogy a fundamenta ad majd ügyvédet, értékbecsüst, mindent ami kell az intézéshez, amit természetesen levonnak majd a szerződéses összegből.
2016. márc. 22. 11:39
 4/6 anonim ***** válasza:

Értékbecslőt a Fundamenta intéz, ezt jól mondta a személyi bankárod, (csak szerződött partnerekkel dolgozhatnak, elkerülendő a részrehajlást) de annak a költségét te fizeted az értékbecslőnek, nem a megtakarításból lesz levonva. Ügyvédet pedig te keresel, a tanácsadód legfeljebb ajánlhat valakit. Minden tanácsadó kinéz magának egy ügyvédet, akihez viszi az ügyleteit. Ez nem előírás, mindössze egy praktikus lépés. Ezek az ügyvédek tudják, hogy fundás ügyletnél hogy kell megcsinálni a szerződést, hogy a Fundamenta befogadja, másfelől pedig a folyamatos ügyfélszállítást honorálják a személyi bankárnak.

Ahogy többen is írták, foglalózni nem kötelező. De ha megteszed, azt bizony zsebből kell megoldanod. Az eladót tájékoztatod arról, hogy fundás kifizetés lesz, ez bekerül az ügyvéd által megírt szerződésbe, a folyósításkor a pénz ügyvédi letétbe kerül.

2016. márc. 22. 17:30
 5/6 A kérdező kommentje:
Hát akkor engem átvert a személyi bankárom, mert azt mondta, hogy a kb 7.5 milliós szerződéses összegből fél milliót kb számoljak le, mert az majd megy a becsüsre, átutalásra, ügyvédre stb.-re, úgy kalkuláljak majd. Nagyon jó, hogy ezek szerint össze-vissza beszél még egy elvileg évek óta ezzel foglalkozó ember is...
2016. márc. 22. 18:03
 6/6 anonim ***** válasza:

Sajnos ezért nincs bizalom a pénzügyi tanácsadónak nevezett értékesítők iránt.

Sem az ügyvéd, sem az értékbecslés nem minősül lakáscélnak, nem jár rá álltám (megjegyzem, a kettő együtt se nagyon lehet több 120-nál; 22 plusz áfa az értékbecslői díj, hol van innen még a 700 te jó ég!!!)

Ha ebből vonnák le, azzal a te megtakarításod lenne értéktelenebb.

Az ilyen drága kollégák miatt lettem ex személyi bankár.

2016. márc. 23. 09:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!