Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » CSOK felhasználása, hogyan...

CSOK felhasználása, hogyan ésszerű igénybe venni?

Figyelt kérdés

A férjemmel 8 éve házasok vagyunk, két gyermeket nevelünk. Én 31, ő 41, a gyerekek 6 és 3 évesek. Világ életünkben albérletben laktunk, hitelünk nincs. Szeretnénk igénybe venni az új otthonteremtési kedvezményt.Ésszerűen úgy gondolom, hogy nem vállalnék be 10 000 000 forint hitelt 25 éves futamidőre. De szívesen építkeznénk. Van 8 millió ft megtakarításunk. Szerintetek hogy lenne érdemes kivitelezni? Én arra gondoltam, vennénk vidéken egy viszonylag jó állapotú házat nagy telekkel (max.2 millio forintig) saját pénzből. A telken elkezdenénk építkezni, amennyiben így jár a 10 000 000 ft (harmadik gyerkőc lesz 4 éven belül). Szerintetek ez így megoldható? Mennyiből lehet kihozni 120 nm házat? 3 éve építtettek a barátnőmék 13 000 000 ftból kulcsrakészen. Most ha vállalkozókat kérdezek, már 25 millióról beszélnek. Kicsit vicc nem???? :D

Ki hogy látja, hogy érdemes? Városhoz nem vagyunk kötve, rokonok nincsenek sajnos, munkánk kötetlen. Köszi a válaszokat.

2016. febr. 7. 15:15
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha 13 milkóból házat húztak fel barátnődék akkor az olyan is.

Passzívházban érdemes gondolkodni. Költséghatékony összkomfortos egészséges luxus élőtér,ha ti is úgy akarjátok és utánajártok a dolgoknak. (nem a gyakorin és lehetőleg alaposan) 2020-tól egyébként is csak passzív minősítésű házak építhetőek EU-n belül. Aktív ház ugyanaz,csak energiát is termel amit visszafelé értékesíthettek.

Vegyetek fel a lakásotokra alacsonykamatú rövidfutamidejű hitelt,amit a házépítésre költötök és beköltözés után a lakás értékesítésével visszafizethettek. Igényeljétek a csokot. Ha úgy gondoljátok akár az államilag támogatott alacsonykamatú hitelt is. És használjátok fel a megtakarításotok is.

Várjátok meg az építőipart terhelő áfa minél nagyobb csökkenését. Ennek járjatok utána.

A CSOK 10+10 milliójával,a félretett 8 milkótokkal és a remélhetőleg minimum 25 milliót kóstáló lakásotokra felvett ugyanekkora összegű hitelből összejön egy 120 négyzetméteres lakás. És remélem nem egy nagyobb szobába szeretnétek mind a 3 gyereket betuszkolni,hogy ezen spóroljatok,hanem külön terveztek mindnek egyet az egészséges zavartalan magánélet gyakorlása végett.

120 m2-es laksát 53 millió forintból vagyis 441 000 m2-es áron már egy valóban igényes kertes házat fel lehet húzni.

A ház ára csökkenthető,ha a külső falak és a tető nem kacifántos,hanem egyszerű. Mivel ugyanakkora alapterületű házak esetében is lehet a különbség számottevő a külső falak hosszában és a méretében.

2016. febr. 7. 17:02
 2/6 anonim ***** válasza:
anyám...miket hordasz te itt össze kedves első!!
2016. febr. 7. 17:12
 3/6 anonim ***** válasza:

lelehet pontozni és másik válasz küldeni. Az talán hasznos lesz. :-D

Am csak írtam vmit,mert unatkoztam. Nem kell készpénznek veni. Nem érteka témához. De reméltem talán akad vki aki ezt olvasván helyreteszia dolgokat. Nálad ez nem látszik. Csak a kritizálás.

Na valakii másat? :-D

2016. febr. 7. 17:31
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A barátnőék 13 milliós házát nem minősítem. Mondjuk azt, hogy még éppen az e-napló bevezetése előtt építkeztek, azért sikerült nekik. A lényeg, hogy felejtsd el, hogy ennyiből építesz 90 négyzetméteres házat.

A 25 millió korrekt ár, sajnos ennyi az ára. Kell terv, közművek, e-napló, fmv, normális anyagok és máris megvan a 25 millió. Egyébként a bankok nagy többsége sem fogad el 220-240 ezer Ft/négyzetméter alatti költségvetést, így ehhez kérik az önerőt. Én nem mernék belevágni így, hogy nincs meg a harmadik gyerek, mert ha nem.sikerül, akkor 7,4 milliót vissza kell fizetni, ha pedig nincs meg öt lombik/nincs oka annak, hogy nem mehettek lombikra, akkor meg ötszörös kamattal kell visszafizetni, ami négy év alatt is azt jelenti a jelenlegi rekord alacsony alapkamat mellett, hogy közel 10 millió lesz a tartozasotok.

Egyébként a sajt nyolc millió, plusz 10 millió támogatás, meg mondjuk egy 8 milliós hitellel már megvalósítható q saját új ház. Én nem mernék belevágni. Hasonló helyzetben vagyunk mi is, mi inkább vettünk egy használt házat, arra igényeltük a csokot, és felújítjuk, így 14 millióból lesz egy 120 négyzetméteres házunk, igaz nem új, nem lehet vele villogni, de nekünk tetszik, komfortos, igényes, energiatakarékos. Mondjuk nem.értem, hogy miért akartok jó állapotú házat venni, ha úgysem abban laknátok, hanem építkeznétek? És ahol 2 millióért ilyet adnak, az eldugott falu, ami most még elmegy, de mondjuk a gyerekek nem lesznek boldogok, hogy egy órás úttal jutnak be iskolába, két átszállással stb.

2016. febr. 7. 18:10
 5/6 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, mennyiért sikerült használt ingatlant találni? Engem leginkább Balaton felvidék vonz.
2016. febr. 7. 20:14
 6/6 anonim válasza:
Mi elköltöztünk Veresegyházára. Budapestből elegünk lett. CSOK témakörben viszont innen tanultunk merítettünk sokat: [link] remélem segít nektek is.
2016. febr. 10. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!