Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy lehet ez? Ennyit tévedett...

Hogy lehet ez? Ennyit tévedett volna az értékbecslő?

Figyelt kérdés

Vas megyeiek vagyunk, Szentgotthárdon szeretnénk építkezni. Kinéztünk egy telket 4,5 millióért, kb. 1000 m2, még közművesítésre vár. Felbecsültettük értékbecslővel, 2,5 milliót mondott a telekre, azt hittem, lehidalok. Ennyiért maximum 15 km-re a várostól lehet ekkora telket venni, nem ott, ráadásul alig van eladó telek, örül az ember, ha ki tud fogni egy jó helyen lévő telket.

Megnéztem az értékbecslő honlapját, kiderült, hogy foglalkoznak ingatlan közvetítéssel is és Szombathelyen is árulnak telkeket. Az egyik általuk közvetített telek 8 millió lenne, ugyanakkora, kb. 1000 m2. Aztán nézegettem tovább, kiderült, hogy ez még egész olcsó telek volt, ugyanis Szombathelyen jó 10 000 Ft/m2-ért mennek a telkek, de jó helyen még drágábbak. Ezek után még jobban ledöbbent, hogy Szentgotthárdon szerintük csak 2500 Ft/m2-t ér egy telek. Hogy lehet ekkora különbség? Vagy az értékbecslő tévedett ekkorát és valóban számolhatunk 4500 Ft/m2-rel? Vagy Szombathelyen is alábecsüli a telkeket, mint Szentgotthárdon? Hozzáteszem, használt lakásárban, házak árában alig van különbség a két város között...

2016. jan. 8. 21:07
 1/5 anonim ***** válasza:
Egy közmű nélküli telek semmit nem ér, nem is építhetsz rá... Valószínűleg ezért értékelte le. Aztán lehetnek olyan elhelyezkedési, tájolási, beépíthetőségi, stb. problémák, amiket te még nem látsz, csak ha már kezdenél építkezni. Javaslom, keress egy építészt, úgyis terveztetni szeretnél, és nézzétek meg együtt.
2016. jan. 9. 09:50
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha az utca is földút és csak villany van az útszélen, akkor az a telek nem sokat ér. Ha viszont elő vannak készítve a közművek, akkor megér 4 milliót is.
2016. jan. 9. 13:08
 3/5 A kérdező kommentje:
Igaz, hogy nem közműves, viszont úgy kértem az értékbecslőt, hogy közműves árat is mondjon, az az a 2,5 millió. Mivel a közművesítés hamarosan megtörténne, az összes közmű a telekhatáron van, az út aszfaltozott és a város egyik kertvárosias részén van, nagyon jó helyen, én nagyon keveslem ezt az összeget. Közművesítéssel együtt nekem az a telek bennlenne 5,5 millióban, erre 3-mal kevesebbet mond rá, miközben ennyiért még egy hétvégi kiskertet sem kap az ember, nemhogy építési telket...
2016. jan. 9. 18:43
 4/5 A kérdező kommentje:
Tájolása észak-déli, az utca felőli oldala néz észak felé. A terep pedig teljesen sík, több ház is épül az utcában, nem hiszem, hogy olyan felkapott rész lenne, ha gondok lennének az építéssel.
2016. jan. 9. 18:45
 5/5 anonim ***** válasza:
Ne nekünk panaszkodj, akik nem ismerik a körülményeket. Beszéld át az értékbecslővel, hogy jött ki ez a szám neki.
2016. jan. 9. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!