Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mit figyeljek panel lakás...

Mit figyeljek panel lakás vásárlásakor?

Figyelt kérdés
2+2-es, csakis panelprogramos lakást szeretnék venni. Párat már megnéztem, de nem tudom, mire figyeljek egy ilyen megtekintéskor. Amit nagyon figyelek: beázás mennyezeten és nyílászárók környékén, kifizetett-e a panelprogram, vizesblokkok állapota. De mit még? Köszönöm a tippeket!

2015. szept. 1. 23:47
 1/9 anonim ***** válasza:
93%

Szomszédok,főleg a cigók.

Környék,suli,bolt,közlekedés.

Zajok,vonat,hév jár-e arra?

Fekvés a napsütés és a szélcsatorna miatt.

Lift.

MINIMUM 2.-3. emelet,de inkább legfelső.

Parkolás.

Rovarnyomok.

Rezsi.

Közös költség.

2015. szept. 2. 00:09
 2/9 anonim ***** válasza:
82%

Én azt mondom, ne a földszint (=az a leghidegebb télen!), legjobb az első emelet!! Ha van lift, akkor még a második emelet is szóba jöhet!

Annál több ne legyen (=a lift is elromlik esetenként!), a legfelső emelet viszont nyáron a legmelegebb = lapostető miatt, másrészt ha a tetőszigeteléssel gond van, a legfelsőbb szinten levő lakások áznak be legelőször!!!

Fontos megnézni:

- a vizes-blokkokat konyhában, fürdőszobában, mennyire öreg szerelvények vannak, csöpögnek-e, milyen öreg/ósdi a csempe állapota

- fűtő-testek állapota, ha túl öregek, a lerakódott belső vízkő miatt mennyire melegszik fel a lakás...

Valóban nem mindegy, hogy kik lesznek a szomszédok, alól-felől-oldalt...

2015. szept. 2. 07:20
 3/9 anonim ***** válasza:
91%
Előtér milyen állapotban van, ki lakik feletted, melletted, vannak-e rovarok a házban (csótány, poloska), nincsenek-e elmaradt számlák, elektromos hálózat rendben van-e, milyen a környék.
2015. szept. 2. 08:15
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Közös költség esetleges elmaradásáról a közös képviselőnél érdeklődni lehet. Illetve arról, hogy milyen gondok vannak a házban, aminek a javítása aktuális lenne, de mondjuk nem tudják megcsináltatni, mert nincs rá pénz, vagy sok lakó nem fizet.

Különböző napszakokban érdemes a környéken bóklászni, azért h. nagyjából lásd/halld milyen a forgalom, a zajok, milyenek a környékbeli emberek ...

Ha már konkretizálódik a vásárlás, akkor figyelj arra, hogy a közüzemi számlák ki legyenek fizetve, illetve össze kell vetni a számlákban szereplő mérőállásokat a valós helyzettel. Csináltatni szoktak ún. nullás tartozásigazolást a közműcégeknél, de azzal nagyon pórul lehet járni! Ugyanis az a papír csak azt mutatja meg, hogy az összes kibocsátott számla ki van fizetve, viszont az, hogy a számlák lefedik-e a valós fogyasztást, azt már nem. Emiatt kell megnézni a számlákat is.

2015. szept. 2. 08:37
 5/9 A kérdező kommentje:

Csak nem liftes házba költöznék. A környék rendben. A 10 emeletesekben rengeteg ember lakik, az ötösök inkább "családiasabbak". A rovarokat (főleg csótányokat) szerintem képtelenség leellenőrizni egy megtekintés alkalmával, de a közös képviselő talán ad róla információt. Vezeték hálózat cseréjét hogy ellenőrizhetem? Falat csak nem bonthatok :) Elmondás alapján cserélt.

Sajnos, amit észrevettem, hogy az ablakok alatt beázás nyomok vannak. Közvetítő szerint még az ablakcsere előtti időszakból származik, de szegény tulaj elszólta magát, hogy be szokott folyni a víz nagy esőzéskor. Ez jelenleg kizáró ok. Pedig műanyag ablak van, valahogy a párkány-ablaktok kapcsolatánál folyik be. El lett áztatva a lakás, szóval a szobákban a laminált is kapott. Meg hitel is van a lakáson, de ez gondolom valahogy áthidalható...

Egyéb műszaki szempont, ami fontos?

2015. szept. 2. 09:01
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Főleg hogy úgy indulsz neki, hogy beázik-e...

Elgondolkoznék azon, hogy megéri milliós felárat fizetni panelprogramos házban árult lakásra vagy nem. A nem panelprogramos még úgy is olcsóbb, ha magad kicserélteted a nyílászárókat és akkor már olyanra és olyan precíz szakemberekkel, akikkel csak akarod.

A panelprogram nem művelt csodát, vannak pozitív hatásai, de akiket ismerek és olyan házban laknak, azt mondják, hogy nincs melegebb a lakásokban, nem is igazán fizetnek kevesebbet, mint előtte, hiába az egyedi mérő, hogy épphogy csak ne fázzanak feltekerik a fűtést. Az ablakok sem a legjobb minőségűek, többnyire a lehető legolcsóbbak amit csak találni lehetett. Emellett a régi pprogramos lakások felújítása már jópár éve történt, azóta már szigorodtak a minőségi elvárások (például több tűzeset miatt, amit a gyatra gyúlékony homlokzati szigetelőanyag okozott) Most új pályázatok indultak év elején, érdemesebb olyan házat keresni, ami még csak most fog átesni a felújításon.

2015. szept. 2. 15:16
 7/9 A kérdező kommentje:

Jogos a felvetésed. Utánanézek, mekkora a különbség, és lehet, hogy tényleg inkább csak ablakot cseréltetek.

Esetleg valaki, akinek konkrét tapasztalata van, milyen volt panelprogram előtt ill. után a helyzet? Tényleg jobb annyival?

2015. szept. 2. 20:42
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Előttem már mindent leírtak. Amit én hozzátennék az utóbbi egy-két év tapasztalata után, hogy legyen klíma és lehetőleg két frontos legyen a lakás. Én déli fekvésűt vettem, télen szuper, alig fűtök, de nyáron.. maga a pokol. Idén nyáron konkrétan az életemért küzdöttem..))
2015. szept. 2. 21:13
 9/9 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Lakótelepen lakok régóta az előzőekhez semmit se tudnék hozzátenni. :)Max ezek költségigény sorrendjét ilyesmit.
2015. szept. 3. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!