Ház vásárlása egyedül. Hogyan kezdjek bele?
Mennyi hitelt? Semmi önerőd? Akkor valóban nem fogsz kapni.
Egyébként bemész egy bankba, elmondod mit szeretnél, mennyibe kerül, mennyi önerőd van, milyen bevételeid vannak és kiszámolják, hogy kb. mennyi hitelt kaphatsz.
Ügyvédet a vevőnek kell fizetni (1%), plusz a hitellel kapcsolatban is lesznek költségek, pl. közjegyző díja (ezeket a bankban elmondják), aztán van még az illeték, amit fizetned kell, ha jól emlékszem 4%, illetve, ha fiatal vagy és első lakás lesz, akkor 2%. (ezekben a %-okban nem vagyok biztos).
Nekem is hosszú évek kellettek, amíg összegyűlt az önerőm. Addig otthon laktam szülőknél, hogy többet tudjak félretenni.
Kitartás!
Azt írod:
"Próbálok félre tenni de magyar fizuból szinte esélytelen. És én még viszonylag jól is keresek...."
Azt megfontoltad már, hogyha nem sikerült megtakarítani a fizetésedből eddig, akkor a jövőben miből fogod a hitel törlesztő részleteit fizetni?
Én tennék egy pár hónapos próbát, minden hónapban egy borítékba tennék 50 ezer forintot, és ahhoz nem szabad hó végén sem hozzányúlni.
Ha fél év múlva 300 ezer forint van a borítékban, akkor a hitel a te barátod, és keress bátran hitelintézetet.
Ha nincs 300 ezer forint a borítékban, akkor ki kell elemezni az okokat, és módosítani a terveket...
Eddig saját háztartásban éltem, de mondhatni el voltunk kényeztetve mert rezsit nem kellett fizetni. Csak a magunk dolgát. autó, számlák, kutya stb. de magáért a lakásért semmit. viszont ha valami hirtelen közbejött (pl a kutyát meg kellett müteni) akkor arra viszont volt extra költség.
Most én is ezzel próbálkozok, hogy félre lehessen tenni minden hónapban min. 50 ezret. Meglétjuk. Nem szeretném elkapkodni, szeretnék utána járni a dolgoknak, lehetöségeknek.
Mindenképpen járj utána, és ne a gyakorikerdesek.hu-n (ahol jó részt tinik írogatnak, és hozzáértő ember alig akad), hanem kérd szakember segítségét. Ilyen lehet: hiteltanácsadó, ingatlanközvetítő, ingatlanjogász stb.
Emellett magától értetődőnek kéne lennie, hogy először a családi, barátai körödből kérdezel meg olyan embereket, akikben bízol. A kérdésedből valahogy úgy tűnik, mintha teljesen egyedül állnál a világban, és egy egész életedre kiható döntést vad idegenek segítségével akarnál meghozni, akik sem téged, sem a körülményeidet nem ismerik. Tényleg ennyire rossz a helyzet?
Éppen azért, mivel nem ismerlek, nem is tudok rólad semmit, konkrét tanácsot én sem tudok adni. Nagy általánosságban viszont azt javaslom, hogy ha alapvető dolgokat sem tudsz az ingatlanvásárlásról vagy a hitelfelvételről, akkor ne vágj bele egyedül! Egy rosszul kiválasztott ingatlan, vagy egy felelőtlenül fölvett hitel az egész hátralévő életedet tönkre vághatja. Tájékozódj, tájékozódj, tájékozódj!
Igen jól látod, semmit nem értek hozzá. És ha tehetem el is kerülném a hitelt. Igyekszem kimenni külföldre és ott szerezni egy kis önerőt. Remélem összejön.
Kérdeztem kolléganőimet is. Természetesen majd szakembertől fogok érdeklődni, ha belevágok akkor nem azért mert gyakorikerdeseken ezt mondták :D De pl számomra az sem egyértelmű hogy a szakemberekben mennyire lehet bízni. hallottam már olyan sok fontos infót elhallgattak és belerángatták az ügyfelet baromságokba. Ezért is igyekszem minden főrumon utána járni a dolgoknak (itt nem csak az internetre gondolok) hanem ismerősöket is kérdezni.
Hitelhez 1-2 infó.
A bankok általában a piaci érték 70-80%-ig finanszíroznak.
Tehát, ha van egy 6 milliós ingatlan akkor az állapotától függően (családiház, lakás, fűtés, elhelyezkedés stb.) az értékbecslő kb.: 5-5,5 millióra fogja felbecsülni, ez a piaci értéke (de ez független a meghirdetett ártól, lehet kevesebb is). Na a bank biztosra megy és ennek a piaci értéknek a 70-80%-át adja oda, ami kb.:3,8-4,4 millió. A többi az önerő. Megoldás még, ha másik ingatlant is felajánlasz fedezetként, ekkor azt is a fentiek szerint veszi figyelembe.
De a jelzálogjog egyetemleges mindkét ingatlanra rákerül (ha mondjuk 5 millát ad a bank, akkor mind a két tulajdoni lapra bejegyzés kerül a bank javára 5 millió forintig.
Hosszútávú megoldás lehet még a lakástakarék (személy szerint nekem nem tetszik, de sokaknak segített).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!