Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Milyen esetben és általában...

Milyen esetben és általában mennyit lehet alkudni egy ingatlan árából?

Figyelt kérdés
2014. aug. 25. 13:22
 1/6 anonim ***** válasza:
75%
függ tőled, hogy tudsz megfelelő indokokkal előállni, óhajt e az eladó engedni 100E általában szokványos.
2014. aug. 25. 16:42
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Az alkuban nem szabad szemérmesnek lenni, kivéve ha milliárdos vagy és nem érdekes, hogy két kézzel szórod a pénzt. Azt az összeget kell megnevezni, amennyit neked megér.

Még akkor is, ha ez az összeg éppen a fele annak, amit az eladó szeretne kapni. Az ingatlan árak eszméletlenül fel vannak beszélve! Erre erősítenek az ingatlan eladásra szakosodott cégek is a magasabb jutalék reményében.

Ha érdekel, el tudom mesélni a saját történetemet... tanulságos...

2014. aug. 26. 11:28
 3/6 A kérdező kommentje:
Érdekelne, megköszönném.
2014. aug. 26. 12:40
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Debrecen agglomerációjában (Józsán) lakom, mert a debreceni belvárosi árak elérhetetlenek számomra.

Egy szép családi házam volt, de ha a Nagyi is velünk lakott, akkor a nappaliban lakott és szerettem volna, ha a Nagyinak egy külön földszinti hálószobája is van.

Sokáig keresgéltem ingatlanos oldalakon, és több megfelelő házat is találtam. Amelyik a legjobban tetszett és a belső terei is szép nagyok voltak, azt akkor 47 millió forintért kínálták 2009-ben. Szépen végigvezettek, dícsérték, és magasztalták. Én azt mondtam, oké, 20 milliót adok érte. Majdnem rosszul lettek a kisöregek. Mondták, hogy a szomszéd ház is mennyibe került, meg itt fa ablakok vannak, meg 2 féle fűtés, ésatöbbi most 60-ból nem építeném fel...

Elmondtam, hogy mindaz amit felsoroltak, nekem nem érték, mert itt tégláig le lesz verve minden, a kandalló például ki lesz dobva, a nyílászárókat is kicserélem, és a burkolatok mályva színe sem tetszik. Nekem csak gondot jelent a burkolat és az ablak, mert fizetnem kell a kivételéért és elszállíttatásáért. Nekem csak 20 milliót ér a ház, a tégláig. A többit ne számoljuk, nekem értéktelen...

Na ekkor 45-ért lettek volna hajlandók eladni, engedtek 2 milliót.

Ennyiben maradtunk.

Egy fél év múlva statikussal mentem vissza, vittem virágot és egy üveg bort, jót beszélgettünk, mint régi ismerőst fogadtak. Újra körbevezettek, eljátszottuk újra a szertartást. Én mondtam a 20 milliót, ők mondták a 40-et. Már 40 lett a 47-ből [nyilván 47-ért nem vitte el senki].

Nem akarom az időt húzni, három évig jártam vissza átlagban félévenként, és mindig megtettem a 20 milliós ajánlatomat. Közben a néni majdnem tönkre ment a nagy ház rendben tartásában. A gyerekeik is mondták, hogy adják már el a nagy házat, mert rámegy az egészségük.

A harmadik évben végül is 25 millió forintért vásároltam meg az ingatlant, ami 1200 m2 telken egy 10x10-es alapterületű 3 szintes épület garázzsal.

Szóval 47-re tartották, és én is engedtem 5 milliót, így 25 millióért végül az üzlet megköttetett.

Rá kellett költeni még 25-öt, hőszivattyú, napelem, teljes elektromos felújítás, födém- és homlokzatszigetelés, külső- belső nyílászárók, padló és falfűtés, új burkolatok, vakolatok, festés.

Ha 45 ért megvettem volna, csak 5 millióm maradt volna a felújításra.

(Igaz, ehhez az kellett, hogy három év alatt ne vegye meg senki előttem, mondjuk 28 millióért..., végül is szerencsém is volt...)

2014. aug. 27. 10:54
 5/6 anonim válasza:
89%

"Milyen esetben lehet alkudni?"

Mindig! Aki nem alkudik, az nagyon szemérmes (hülye), vagy tele van pénzzel, és nem érdekli. Az ár eleve úgy van meghatározva, hogy abból alkudni fognak, ezért is van sokszor feltüntetve explicit, hogy "irányár". Az ingatlan vásárlása, mint sok minden az életben egy "játék": vevőként mondasz egy árat, amire az eladó dob egy hátast, és mond ő is egy árat, erre te is mondasz valamit, és lassan közelít a két vég egymáshoz. Hogy vevőként jó alkupozícióban maradj, sosem szabad mutatnod, hogy mennyire tetszik az ingatlan, inkább mindent "fikázni kell", mondani, hogy pl. kopott a parketta, nagy a forgalom, stb. Ez egy gusztustalan játék, de sajna mindenki így csinálja.

"Mennyit lehet alkudni egy ingatlan árából?":

Ingatlan vételekor a vevő van jobb alkupozícióban. Ha vevőként nem a tulajdonossal tárgyalsz, hanem egy ingatlanossal (akit megbízott a tulaj), akkor még jobb helyzetben vagy. Miért is? Mert az ingatlanos egy százalékos jutalékot kap az eladott ingatlan után (pl. 2%), így nem igazán fontos neki, hogy 7 millióért (140.000 jutalék) vagy mondjuk 7,5 millióért (150.000 jutalék) adja el az ingatlant, a lényeg, hogy ő minél gyorsabban megkapja a jutalékot, vagyis minél gyorsabban el legyen adva az ingatlan. Ennek érdekében az ingatlanosok gyakran megmondják az érdeklődőknek (főleg, ha rá is kérdeznek), hogy az irányárhoz képest mi az az ár, amiért már eladná az ingatlant a tulaj, vagyis hogy mennyire lehet lealkudni. És hogy az ingatlanos honnan tudja ezt az árat? Nos, vagy elmondja neki a tulaj, vagy a piac adott helyzetéből az ingatlanos megbecsli. Sőt, sokszor az is előfordul, hogy az érdeklődő mond egy jóval alacsonyabb árat az irányárnál, amit eredetileg az eladó nem fogadna el, de az ingatlanos rábeszéli, pl. a következő szöveggel "ennél többet nem lehet kapni most érte". Ez sajnos nagyon nem etikus, mert az ingatlanosnak az eladó érdekeit kellene képviselnie, de a valóságban nem igazán így történik.

Hajrá és sok kitartást!

Ja és még valami: ha rögtön elfogadják a vételi ajánlatodat, akkor ez azt jelenti, hogy "lejjebb is mehettél volna"...

2014. aug. 27. 11:37
 6/6 Atisbe ***** válasza:
65%
amikor lehet és annyit amennyit engednek
2014. aug. 27. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!