.figo. kérdése:
Ha eladnám örökölt lakásom az milyen költségekkel járna?
Figyelt kérdés
tehát 5.8M- ra értékelte papíron az önkormányzat, vagy már nem is tudom kicsoda, de ez alapján kellett a közjegyzőnél is fizetnem. csak hogy értsétek mire gondolok ha 10M-ért eladom akkor terheli még ezt valami járulék,mármint az5.8M feletti részt? És ha igen, mennyi?2014. márc. 9. 20:26
1/9 anonim válasza:
Ha eladod, nem. Csak ha vásárolsz, akkor fizetsz illetéket. Én így tudom.
2/9 anonim válasza:
attól függ, hogy egyenesági rokontól örökölted-e. Ha igen akkor mentes az öröklési illeték alól. Attól is függ, hogy mikor örökölted, mert ha 5 éven belül adod el akkor személyi jövedelemadót kell fizetned.
3/9 A kérdező kommentje:
1éve örököltem, egyeneságról...
2014. márc. 9. 20:56
4/9 anonim válasza:
De a kérdező nem az örökösödési illetékre gondol, hanem ha ELADJA, akkor a vételár után kell-e valamilyen adót fizetnie.
5/9 tetro válasza:
Másodiknak igaza van. SZJA-t kell fizetned az 5.8M feletti összegre. Ha 10millióért adod el akkor 672ezer forintot.
6/9 anonim válasza:
El fogod tudni adni 10millioert azt, amit alig 6-ra ertekeltek? Nehezen hiszem.
7/9 A kérdező kommentje:
Gondolom az utolsónak nem tűnt fel a HA szócska , de sebaj . A többieknek köszönöm....
2014. márc. 10. 20:29
8/9 anonim válasza:
Ha jól tudom, eladásnál a szerzés éve számít, nem a módja. Az elszámolható ráfordítások levonása után a teljes összeg szja-alap lesz.
9/9 anonim válasza:
A mód és a szerzés éve is számít. Mivel örökölte ezért nincs elszámolható költsége (uis nem ő vette a lakást) ezért a törvényi vélelem alapján a bevétel (azaz ha eladja 10 millióért akkor 10 millió Ft) 25%-a minősül jövedelemnek a szerzés évében és az azt követő évben történő eladásnál. Azaz 2,5 M Ft után kell neki a 16%-os adót megfizetnie. Ha vette volna 5,8-ért akkor lenne a jövedelem a 10-5,8 millió, azaz 4,2 millió és még ebből is levonható az igazolt költség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!