Mire érdemes figyelni egy lakás vásárlásánál?
Lakásnál, ha nem akarsz nagy felújítást, akkor:
nyílászárókat, hogy jól zárnak-e,
falak nem vizesednek-e,
felső szomszéd nem ázik-e be,
szomszédok elviselhetőek-e,
végül, de nem utolsó sorban, (megtörtént eset), nincsen-e az ablakkal egy magasságban egy 30 méterre lévő harangtorony harangja, amivel minden órában két percet harangoznak.
én is most nézek lakást, én úgy szoktam, hogy kinyomtatom a hirdetést, felhívom az ingatlanost/tulajt és kontrolkérdéseket teszek fel a hirdetés alapján, lényeg, hogy elmondja azokat az infókat, ami a hirdetésben van. Ebben a legfontosabb az ár, mondja ki ő, mert lehet, hogy azóta máshol már olcsóbban hirdetik, csak te egy régi hirdetést találtál.
- utcai/udvari
- fűtés módja
- közösköltség
- tehermentes-e
- belmagasság
- négyzetméter a TULAJDONI LAP szerint és valójában
- hány tulajdonos van, hány haszonélvező (ideális esetben 1)
- van-e tároló vagy egyéb helyiség a lakáshoz
- fekvés (északi általában hidegebb, nyugatiba még meló utáni időszakban, késő délután is besüt a nap)
- rezsi eddig mennyire jött ki
Személyes megtekintést kérni ezután.
- lépcsőházban felírni a közös képviselő számát, ha nincs kinn, ingatlanostól elkérni
- lépcsőházban alaposan körbenézni, mennyire kultúrált, sokat elárul a lakóközösségről
- a ház minden közös helyisége át van-e már adva (újépítésűnél), ha nincs, akkor várhatóan a kivitelező intézi-e, ha nem, a lakóknak kell kigazdálkodni (pl. ha csődbe megy a kivitelező)
- lakásban falakat, felső sarkokat megnézni, van-e penész, ázásnyom
- van-e festékszag, ha van, már gyanús, hogy valamit lekentek, aminek nem szabad látszania
- ablakot én végig szoktam nézni, hogy szelel-e, jól zár-e
- ajtókat szintén, hogy nincs-e deformálódva
- van-e repedés a falakon, újépítésűnél még lehet, mert még süllyed a ház
- ablak alatt van-e garázslejáró, lépcsőház ajtó -> zajos lehet
- csapokat megnyitogatni, wc-t lehúzni, érdekes dolgokat lehet így is találni
- szomszédokról kérdezni, idősek, fiatalok, nemzetiség (:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!