Lakásvásárláshoz minden esetben kell önerő, vagy elég a munkáltatói?
Figyelt kérdés
Vagy ez bankoktól függ?2013. okt. 15. 20:06
1/8 anonim válasza:
A mai állapotok szerint kell minden esetben az önerő. Az önerő százalékos aránya lehet különböző a különböző bankoknál! (10-15-20%)
2/8 anonim válasza:
Hitelt már sehol nem kapsz önerő nélkül.
Nálunk pl 20% önerő kellett, de mi 70%-ot adtunk (ennyink volt a vételárból). A maradékot hitelben vettük fel idén áprilisban.
Még hátra van 2 év belőle, mert van két lakástakarékunk is, amit beletudunk forgatni.
3/8 anonim válasza:
Nem feltétlen. Ha egy 10 milliót érő házat meg tudsz venni 6-7 millióért, akkor nem kell önerő. Mert a bank úgy határozza meg, mennyit ad egy adott ingatlanra, hogy felbecsülteti. Az őt nem érdekli, te mennyiért veszed, csak az, hogy mennyit ér...
Viszont ilyet nem nagyon találsz, úgyhogy kell valamennyi önerő.
Mi 2010-ben 20 % önerővel vettünk házat.
4/8 anonim válasza:
Én egy hónappal ezelőtt kérdezősködtem a bankoknál és mindenhol minimum 30% önerőt kértek.
5/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Valahogy csak megveszem azt a lakást ahol lakok, csak még nem tudom milyen úton. Van havi biztos befolyóm, de nem hivatalos. Talán összeügyeskedek 20-30% önerőt, bejelentkezek valahová 3 hónapra melózni, a maradékra elintézem a hitelt, aztán kilépek a melóhelyről.
2013. okt. 26. 23:24
6/8 A kérdező kommentje:
Nagyon idegesítőek ezek a szabályok, mert semmi realitás nincs bennük. Kérnek önerőt és munkáltatóit, ami érthető, de ha valaki bármilyen más úton igazolni tud egy x mértékű vagyont, akkor ne kérjenek már munkáltatóit, amikor az olyan mint a hó, ma dolgozol, holnap csődbe megy a cég vagy kirúgnak. Szóval erre az egészre szerintem ki kéne találni valami épeszű szabályzatot, az önerő még érthető, de a másik nem. Illetve az önerőre is lehetne olyat, hogy ha valaki fel tud mutatni minimum 1 évre visszamenőleg olyan számlakivonatot, ahol havi 100 ezernél nem folyt be kevesebb, akkor adnak neki mondjuk 5, vagy 10%-tól is. Azokra az emberekre nem gondolnak, akik hónapról hónapra élnek, VISZONT lehet, hogy havi fél milliót is megcsinálnak, de ennyi a kiadásuk is, ergo félretenni nem tudnak, viszont szívesen fordítanák a havi kiadásuk egy részét a bankok felé.
2013. okt. 26. 23:35
7/8 anonim válasza:
Teljesen egyetértek veled, nálam az a gond hogy viszonylag sokat keresek de nincs meg a 30% mert elköltöttem pl. utazásra. Ha a bank elvenné a fizetésem felét akkor sem lenne gond, és lassan kifizethetném a lakást. Viszont a szabályok úgy működnek hogy kell önerő és kész. Ezért most albérletben kell ülnöm és gyüjtenem a pénzt, feleslegesen adok ki pénzt az albérletre csak hogy a bankok kis szabályait betartsam.
8/8 anonim válasza:
A bankok nem szeretik a kockázatot, így gyakorlatilag annak adnak hitelt, aki bebizonyítja, hogy nincs rá szüksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!