A Földhivatalban szereténk soron kívüli gyorsított eljárást tulajdoni lap módosításával kapcsolatosan; mivel lehet indokolni a gyorsítás kérését?
A Földhivatal csak külön kérelemre és megfelelő indokkal engedélyezi soron kívül az ingatlannyilvántartással kapcsolatos módosítási kérelmeket.
Nekünk pont karácsony előttre esik az adásvételi szerződés (én vagyok az eladó), a Földhivatal meg 2025. jan. 6-án nyit ki. Amíg a FÖldhivatal áll, a bank sem tud csinálni semmit. Az ügyvédem és a bankom is javasolta sürgősségi eljárás kérését. Én azt hittem, ez automatikus, de megdöbbenésemre indokolni kell, és még ennek elbírálására is kell várni 2 napot. Mire hivatkozással lehetne gyorsítást kérni? (A Bp. Bosnyák téri hivatalról van szó egyébként.)
Köszönöm!
2# ezzel nem sokra megy. Az átírásról van szó, tudod, amit a földhivatalba csinálnak.
Jövőre pedig kissé más a folyamat a digitális @tállás miatt
5-ös válaszoló: köszönöm. Elvileg a szabályok szerint kell, de bízom abban, hogy a gyakorlatban akkor majd nem kérik (főleg, hogy új eljárásrendre fognak áttérni jan. 15-től). Nekem mint eladónak van hiteltartozásom a lakáson, amelyet a vevő a foglalóval és önerőből kifizet. Ekkor végtörlesztek, és ennél a fázisnál kell bemennem a földhivatalba, és gyorsított eljárást kérni. Ezt követően fogja a vevő bankja a 3. részletet utalni nekem (az már banki hitel lesz a részükről).
Egyébként ez van kint a földhivatal oldalán:
Soron kívüli ügyintézés
Az Inytv. értelmében a beadványt soron kívül kell elintézni, ha arról törvény rendelkezik, vagy ha a kormányhivatal vezetője az ügyfél kérelmére indokolt esetben a beadvány soron kívüli elintézését írásban engedélyezi.
1. Törvényben meghatározott soron kívüli eljárások:
• Végrehajtási jog és zárlat bejegyzése bírósági végrehajtó megkeresése alapján (A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény)
• Végrehajtási jog és jelzálogjog bejegyzése hatósági megkeresés alapján (Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény)
• Jelzálogjog bejegyzése jelzálogjog-hitelintézet kérelme alapján (A jelzálog hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló 1997. évi XXX. törvény)
• Kiskorú ügyfél esetén (az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény)
2. Az ügyfél kérelme alapján engedélyezett soron kívüli eljárás:
A kormányhivatal vezetője az ügyfél kérelmére indokolt esetben a beadvány soron kívüli elintézését írásban engedélyezheti. A soron kívüli ügyintézés engedélyezése tárgyában a hivatalvezetőnek a kérelem beérkezését követő két munkanapon belül kell döntenie, a kérelem elutasításáról végzést kell hoznia. Az e kérdésben való döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak. A soron kívüli eljárást csak abban az esetben lehet lefolytatni, ha az érintett ingatlan(ok)ra vonatkozó, megelőző beadványok elintézésének nincs akadálya.
Az ügyfélnek a soron kívüli eljárásra vonatkozóan minden esetben kérelmet kell benyújtania a kormányhivatalhoz, melyet belefoglalhat a jog bejegyzésére vagy tény feljegyzésére irányuló kérelmébe, illetőleg az adatváltozás átvezetése iránti bejelentésébe, de erre vonatkozóan külön kérelmet is benyújthat.
Az ügyfél által benyújtott, a soron kívüli ügyintézés engedélyezésére irányuló kérelemért ingatlanonként 16.000.- Ft összegű díjat kell fizetni. A díjat az alapeljárás díján felül kell megfizetni, akkor is, ha az alapeljárásban személyes vagy tárgyi díjmentesség érvényesül. Ha a kérelem benyújtásakor a díj megfizetését az ügyfél nem igazolja, úgy a soronkívüliség nem engedélyezhető.
Nekem ügyvéd intézte, azt írta rá, hogy üzleti érdek és adásvételre hivatkozott.
Gyakorlatban egy tulajnál nem problémáznak, egyből csinálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!