Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A Földhivatalban szereténk...

A Földhivatalban szereténk soron kívüli gyorsított eljárást tulajdoni lap módosításával kapcsolatosan; mivel lehet indokolni a gyorsítás kérését?

Figyelt kérdés

A Földhivatal csak külön kérelemre és megfelelő indokkal engedélyezi soron kívül az ingatlannyilvántartással kapcsolatos módosítási kérelmeket.

Nekünk pont karácsony előttre esik az adásvételi szerződés (én vagyok az eladó), a Földhivatal meg 2025. jan. 6-án nyit ki. Amíg a FÖldhivatal áll, a bank sem tud csinálni semmit. Az ügyvédem és a bankom is javasolta sürgősségi eljárás kérését. Én azt hittem, ez automatikus, de megdöbbenésemre indokolni kell, és még ennek elbírálására is kell várni 2 napot. Mire hivatkozással lehetne gyorsítást kérni? (A Bp. Bosnyák téri hivatalról van szó egyébként.)

Köszönöm!

dec. 8. 11:49
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Na, ezt pont az ügyvédtől és a banki referensedtől kérdezhetted volna meg, mert ők foglalkoznak ilyesmivel, van tapasztalatuk benne.
dec. 8. 12:01
 2/10 anonim ***** válasza:
53%
Ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor az ügyfélkapun tudsz digitális PDF formátumú ingatlan tulajdoni lapot kérni. Ezt viszont nyomtani nem lehet. Csaak digitálisan érvényes. Vagyis egy pendriven el viszed az ügyvédnek, aki az adás-vételt csinálja. A Digitális is ugyan olyan jó, és köteles az ügyvéd el fogadni. Ráadásul évente 2 alkalommal ingyen le tudod kérni. És szinte azonnal megkapod. Vagy legalábbis 1-2 percen belül szinte 100% hogy meg kapod.
dec. 8. 12:21
 3/10 anonim ***** válasza:

2# ezzel nem sokra megy. Az átírásról van szó, tudod, amit a földhivatalba csinálnak.

Jövőre pedig kissé más a folyamat a digitális @tállás miatt

dec. 8. 12:35
 4/10 A kérdező kommentje:
igen. a 3-as válaszoló tenyerelt bele, ui. jan. 15-én új szabályok lépnek életbe. Ezért javasolta az ügyvédem, hogy kérjek gyorsított eljárást. Az 1-es kérdezőnek válaszolva: nem tudtam, hogy indoklás kell egy gyorsított eljárás kéréséhez, ha már feláras, ezért nyilván nem is kérdeztem az ügyvédem. De lesz még lehetőségem egyeztetni vele, csak bízom abban, hátha írtok itt egy-két öltetet (ui. a földhivatal még azt is meghatározza, mire hivatkozva lehet gyorsított eljárást kérni. Ha nem találod el, bukta az egész.)
dec. 8. 12:40
 5/10 anonim ***** válasza:
Nem kell indokolni csak befizeted a szolgáltatás díját és kész. 2x is ezt csináltam.
dec. 8. 13:32
 6/10 A kérdező kommentje:

5-ös válaszoló: köszönöm. Elvileg a szabályok szerint kell, de bízom abban, hogy a gyakorlatban akkor majd nem kérik (főleg, hogy új eljárásrendre fognak áttérni jan. 15-től). Nekem mint eladónak van hiteltartozásom a lakáson, amelyet a vevő a foglalóval és önerőből kifizet. Ekkor végtörlesztek, és ennél a fázisnál kell bemennem a földhivatalba, és gyorsított eljárást kérni. Ezt követően fogja a vevő bankja a 3. részletet utalni nekem (az már banki hitel lesz a részükről).

Egyébként ez van kint a földhivatal oldalán:

Soron kívüli ügyintézés

Az Inytv. értelmében a beadványt soron kívül kell elintézni, ha arról törvény rendelkezik, vagy ha a kormányhivatal vezetője az ügyfél kérelmére indokolt esetben a beadvány soron kívüli elintézését írásban engedélyezi.

1. Törvényben meghatározott soron kívüli eljárások:

• Végrehajtási jog és zárlat bejegyzése bírósági végrehajtó megkeresése alapján (A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény)

• Végrehajtási jog és jelzálogjog bejegyzése hatósági megkeresés alapján (Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény)

• Jelzálogjog bejegyzése jelzálogjog-hitelintézet kérelme alapján (A jelzálog hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló 1997. évi XXX. törvény)

• Kiskorú ügyfél esetén (az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény)

2. Az ügyfél kérelme alapján engedélyezett soron kívüli eljárás:

A kormányhivatal vezetője az ügyfél kérelmére indokolt esetben a beadvány soron kívüli elintézését írásban engedélyezheti. A soron kívüli ügyintézés engedélyezése tárgyában a hivatalvezetőnek a kérelem beérkezését követő két munkanapon belül kell döntenie, a kérelem elutasításáról végzést kell hoznia. Az e kérdésben való döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak. A soron kívüli eljárást csak abban az esetben lehet lefolytatni, ha az érintett ingatlan(ok)ra vonatkozó, megelőző beadványok elintézésének nincs akadálya.

Az ügyfélnek a soron kívüli eljárásra vonatkozóan minden esetben kérelmet kell benyújtania a kormányhivatalhoz, melyet belefoglalhat a jog bejegyzésére vagy tény feljegyzésére irányuló kérelmébe, illetőleg az adatváltozás átvezetése iránti bejelentésébe, de erre vonatkozóan külön kérelmet is benyújthat.

Az ügyfél által benyújtott, a soron kívüli ügyintézés engedélyezésére irányuló kérelemért ingatlanonként 16.000.- Ft összegű díjat kell fizetni. A díjat az alapeljárás díján felül kell megfizetni, akkor is, ha az alapeljárásban személyes vagy tárgyi díjmentesség érvényesül. Ha a kérelem benyújtásakor a díj megfizetését az ügyfél nem igazolja, úgy a soronkívüliség nem engedélyezhető.

dec. 8. 16:10
 7/10 anonim ***** válasza:
Ráirod a formanyomtatványa mi miatt kell és egyből befizeted vagy elutalod a pénzt, utóbbi esetben igazolást is mellékeld. Nem izgtja őket, ha befizetted megoldják. Ha az elbírálásra vársz, hogy majd utána fizeted ki, akkor elutasítják.
dec. 8. 16:47
 8/10 anonim ***** válasza:

Nekem ügyvéd intézte, azt írta rá, hogy üzleti érdek és adásvételre hivatkozott.

Gyakorlatban egy tulajnál nem problémáznak, egyből csinálják.

dec. 8. 18:15
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
dec. 8. 22:31
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, úgy történt, ahogy írtátok :) nem kellett indoklást írni a sürgősségi eljáráshoz, és még az is lehet, hogy idén elkészül a jelzálogtörléssel a Földhivatal :)
dec. 14. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!